A felhőalapú számítástechnika a vállalatirányítási rendszerek fejlődésében

Napjainkban az egyre nagyobb kihívásokat jelentő nemzetközi vállalati környezetben az ERP, azaz vállalatirányítási rendszerek fejlődését számos tényező befolyásolta. Ezek a rendszerek képesek a technológiai innovációk, így például a felhőalapú számítástechnika bevezetésére és használatára. A felhő alapú informatikai rendszerek hatékony megoldást kínálnak gyakorlatilag bármelyik szervezet számára, azonban a vállalati vezetők és a kontrollerek körében még mindig sok ezzel kapcsolatban a bizonytalanság. Lássuk, milyen lehetőségekkel kecsegtet a felhő alapú számítástechnika alkalmazása a vállalatok számára!

felhőalapú számítástechnika szoftver

Forrás:Freepik.com

Mi is takar a felhőalapú számítástechnika rendszer lényege?

A felhő alapú rendszer lényege tulajdonképpen, hogy olyan adatokkal és szoftverekkel tudunk dolgozni, amelyek nem a vállalat saját számítástechnikai eszközein vagy hálózatán találhatóak meg, hanem az interneten valahol. Ez vonatkozhat akár az adatok és szoftverek akár teljes egészére is. Vagyis a vállalat adatait és üzleti alkalmazásait – ahol fizikailag tároljuk azokat – elérhetővé teszik ismeretlen, innen jön a „felhő kifejezés” és ábrázolási mód.

A felhő alapú számítástechnika rendszerek szolgáltatási moduljai csoportokra bontva

Szoftver (SaaS – Cloud Software as a Service)

A kontrollernek a felhő infrastruktúrájában futó alkalmazások biztosítják a lehetőségeket. Ezek az alkalmazások elérhetőek különböző eszközökön, pl. egy web felületen böngészők segítségével, amellyel nem befolyásolhatók sem a mögöttes hálózat, sem a szerverek vagy a tárolás módja, és így tovább. Ez alól kivételt képez néhány konfigurációs beállítási lehetőség.

Bár roppant gyorsan beüzemelhető, olcsó és azonnal tesztelhető megoldásról beszélünk, amelyhez nem szükséges nagy beruházás és mindig frissek a szoftverek, ezen szolgáltatás nem elégíti ki az egyedi igényeket. Más szóval, nincs lehetőség a személyes testre szabásra.

Platform (PaaS – Cloud Platform as a Service)

A következő szolgáltatás esetében a szolgáltató feltelepíti a kért alkalmazásokat egy felhő infrastruktúrára, a kontroller igényeinek megfelelően. A felhasználó itt sem tudja ellenőrizni vagy testre szabni a mögöttes felhő infrastruktúrát, azonban a telepített szolgáltatásokat, valamint az azok fogadásához szükséges környezetet konfigurálhatja.

Rendkívül gyors és könnyen karbantarthatók a platform szolgáltatások, azok egyediek, azonban a felhasználók a felelősek az alkalmazások frissességéért. Így a bérezési, illetve a karbantartási költségek az előzőekhez viszonyítva előfordulhat, hogy magasabbak lesznek.

Infrastruktúra (IaaS – Cloud Infrastructrure as a Service)

A szolgáltató ebben az esetben különböző adattárolási, hálózati, valamint egyéb alapvető számítástechnikai erőforrásokat biztosít a felhasználók számára, amelyre megvan a tetszőleges szoftverek telepítésének a lehetősége, valamint futtatása. Ebbe beletartoznak az operációs rendszerek, valamint az üzleti alkalmazások is. A kontroller a mögöttes felhő infrastruktúra ellenőrzésére már nem képes, azonban irányítani tudja az operációs rendszereket, a tárhelyeket, a feltelepített alkalmazásokat, és még a hálózati elemek kiválasztására is ráhatása van, igaz korlátozott mértékben.

A szolgáltatás hatalmas előnye, hogy az egész korábbi szoftverkörnyezet átültethető és nem igényel betanítási folyamatokat. Azonban a három modell közül az IaaS-el csökkenthetők a legkisebb mértékben a korábbi költségek. A szoftverkörnyezetet teljes mértékben a felhasználó alakítja ki, valamint neki is kell karbantartania azt.

felhő alapú számítástechnika mit jelent

Forrás:Freepik.com

Felhőalapú számítástechnika a KKV-k és a nagyvállalatok számára

A felhő alapú számítástechnika már évek óta ismeretes a vállalatvezetők, illetve a kontrollerek számára, mégis sok téveszme kering vele kapcsolatban. A bevezetésnél mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy melyik részét szükséges az informatikai rendszernek kiszolgálni felhő alapon. Ebben a tekintetben elmondható, hogy a KKV-knál a nyilvános felhő, míg a nagyvállalatoknál a privát felhő az ideális és hatékonyabb megoldás.

Utóbbi esetében az a legcélszerűbb, ha mondjuk a levelezést, a CRM-t, a közös dokumentumtárat, az üzleti alkalmazásokat és mindent a felhő alapon valósítanak meg. A kis- és középvállalkozásoknál a költséghatékonyabb megoldást inkább a hibrid módszerek jelentik. Így nem szükséges mindent egyszerre a felhőn keresztül kiszolgálni a vállalkozás szükségleteinek megfelelően.  

A vállalatok helyi széttagolt és sérülékeny informatikai rendszereivel ellentétben a felhőalapú számítástechnika központosított, a folyamatok jelentős része automatizált. Ennek köszönhetően az illetéktelen behatolások, valamint az emberi hiba okozta problémák nagymértékben lecsökkennek. A felhő alapú rendszer megoldások kiváló megoldást jelentenek a kis- és nagyvállalatok számára egyaránt, hogy megfeleljenek a szigorú jogi és adatvédelmi szabályoknak (nem mellesleg pedig több, mint 20-30%-kal csökkenthetők az összvállalati költség).

A SAP stratégiai célként már több, mint egy évtizeddel ezelőtt szerepelt a felhőalkalmazások bevezetése. Ezért a SAP szoftver-szolgáltató elsőként biztosítja és ajánlja a KKV-k számára a SaaS megoldást. Így a korábbi SAP ERP verziók közötti frissítéseket minden gond nélkül lehet kivitelezni, valamint akár teljesen irányítani az üzleti-lánc folyamatokat.

Amikor fontos tényezőként jelenik meg az új rendszerekhez, illetve az üzleti funkciókhoz való gyors bevezetés és idomulás, elmondható, hogy a felhő alapú számítástechnika alkalmazások sikeresnek bizonyulnak. A szolgáltatók biztosította platformok bevezetése kevésbé volt kockázatos, emellett a vállalatok alkalmazkodóképessége is megnőtt. Ezek pedig egyértelműen igazolják a vállalatok döntéshozói számára is a felhőalapú számítástechnika alkalmazásainak bevezetését.

Ön is nyitott az innovatív vállalatirányítási megoldásokra? Ingyenes üzletviteli tanácsadásunkon feltérképezzük vállalata lehetőségeit!

SAP Silver Partner

Az Acterra International Kft. több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik vállalatirányítási rendszerek bevezetésében.

További bejegyzések

Ügyfeleink az SAP B1-ról

Az Ipar Napjai kiállításra időzítve forgattuk első kisfilmjeinket, amelyen két ügyfelünk beszél arról, hogy milyen indokok alapján választották az SAP Business One-t, hol segíti a cég működését és milyen előnyökkel járt a rendszer bevezetése.

Így tedd hatékonnyá a termeléstervezést ERP rendszerrel

Bejegyzésünkben a hatékony termelésirányítás ismérveit gyűjtöttük össze. Olvassa el, miért érdemes ERP rendszerrel terveznie az összetett termelési folyamatokat!

Pénzügyi terv jelentése és útmutató

Pénzügyi terv jelentése és útmutatóA...

SAP vállalatirányítási rendszer árak

SAP vállalatirányítási rendszer árakAz...

SaaS (software as a service) jelentése és előnyei

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek...