A felhőszolgáltatás előnyei a vállalatirányításban

A felhő alapú vállalatirányítási rendszerek már hazánkban sem ismeretlenek. Az innovatív céges ügyintézés megkívánja, hogy az üzleti adatok és fájlok bárhonnan, bármikor elérhetők legyenek a felhasználók számára. Cikkünkben a felhőszolgáltatás olyan előnyeit mutatjuk be, melyek komoly versenyelőnyt jelentenek a bevezetés mellett döntő vállalatok és vállalkozások számára.

Bárhonnan hozzáférhető: home office a felhővel

A 21. századi munkavállalók számára a mobilitás a három legfontosabb funkció között található a vállalati adatmegosztásban. A felhőn tárolt képek, ügyféladatok, dokumentumok, táblázatok és jelentések könnyedén megtekinthetők bárhonnan, bármilyen eszközről a megfelelő hozzáférés bírtokában.

Egy vállalkozás életében számtalan olyan helyzet előfordulhat, amikor távolról kell dolgozni az ERP szoftverrel. A 2020-as koronavírus járvány is rendkívül jól megmutatta, hogy mekkora előnyt jelent egy felhő alapú vállalatirányítási rendszer.

A cloud platformok nem csak szükséghelyzetben használhatók: a külföldi és az irodán kívüli üzleti megbeszélések is hatékonyabbak, ha a szükséges adatok azonnal rendelkezésre állnak. Ráadásul a cégek egyre inkább igyekeznek odafigyelni a munkavállalók munka-magánélet egyensúlyára is: a home office ebben az esetben is egy nagyon hatékony és motiváló eszköz lehet.

A felhőszolgáltatás egyenlő a teljes adatbiztonsággal

Magyarországon a felhő alapú szolgáltatásokhoz még napjainkban is bizonytalan a hozzáállás és rengeteg cégvezető választja inkább az ódivatúnak számító merevlemezes és szerverszobás adattárolást a modern technológiák helyett. Egy felhő alapú vállalatirányítási rendszer bevezetése előtt az alábbi félelmek merülnek fel általában a vállalatok részéről:

  • Adatvesztés: a leggyakoribb kérdés minden cloud platform integrálása előtt, hogy mi garantálja az adatok stabil tárolását. Szerencsére a magas szintű hálózatépítésnek és korszerű adatbázisoknak köszönhetően a felhőben sokkal ritkábban tűnnek el a fájlok, mintha egy fizikai merevlemezen őriznénk azokat (ami ha egyszer megsérül, akkor minden információ odaveszett és többé nem beolvasható). A felhőben tárolt adatokról mindig biztonsági másolat készül, így egy esetleges összeomlás esetén is megmaradnak.
  • Hackertevékenység: tévhit, hogy a számítógépes bűnözők könnyebben hozzáférnek a felhőszolgáltatáshoz, mint az asztali számítógépekhez. A különböző biztonsági szintek és a titkosítás rendkívül komplikálttá teszi a külső behatolást a felhőbe. A belső adatlopás sokkal gyakoribb a cloud felületek esetében, melyeket a fájltevékenység visszakövetésével (naplózás) rendkívül gyorsan fel lehet deríteni.

Természetesen rendszerhibák bármilyen informatikai rendszerben előfordulhatnak, azonban a felhő alapú szoftverek esetében az a tapasztalat, hogy 1-2 órán belül újra tökéletesen üzemelnek komoly hibák esetében is. A gyors rendszervisszaállítás és a folyamatos mentések magasabb fokozatú adatbiztonságot biztosíthatnak, mint a hagyományos rendszerek.

felhőszolgáltatások a vállalatirányításban

A felhő alapú szolgáltatás előnye, hogy bármikor, bárhol, bármilyen eszközről elérhető

Költséghatékony felhő alapú vállalatirányítási rendszer

A felhő alapú számítástechnika a cég pénzügyeire is pozitív hatással bír. Segítségével a vállalatok könnyedén csökkenthetik adatközpontjaik méretét, vagy akár teljesen meg is szüntethetik a belső szerverekhez kötött vállalati rendszerüket. A kiszolgálók, a szoftverköltségek és az IT alkalmazottak száma redukálható, az IT kiadások pedig csökkenthetők.

A felhőszolgáltatás anyagi ráfordításai ráadásul sokkal rugalmasabban alakíthatók, mint a hagyományos vállalatirányítási rendszer árak. A vállalkozásoknak csak azokért a szolgáltatásokért kell fizetniük, amiket valóban igénybe vesznek (pl. megszabott tárhely méret) és az aktuális igényekhez mérten lehet emelni vagy csökkenteni a megrendelt csomag méretét.

Felhőszolgáltatás, mint kármegelőzés

Az asztali számítógépek, a laptopok és a hordozható adathordozók tengernyi okból meghibásodhatnak. Az egyszerű felhasználói malőrök, a hardvergondok és a vírusfertőzések is a végleges adatvesztés veszélyével fenyegetnek. Ha az erőforrástervezés és a vállalatirányítás a felhőben történik internetkapcsolaton keresztül, akkor nem kell ettől a problémától tartanunk. Sőt, sok kiszolgáló a főbb funkciókat offline is elérhetővé teszi a felhasználóknak

 Az SAP Cloud Platform rendszer esetében is ilyen rugalmas az adatkezelés. Egy fizikailag megsérült PC vagy laptop könnyedén helyettesíthető egy új számítógéppel, hiszen a felhőhöz csak internethozzáférésre van szükség és a vállalatirányítási teendők onnan folytatódhatnak, ahol korábban a meghibásodás előtt abbamaradt. 

Felhőszolgáltatás: rugalmas tárhelykezelés

A legismertebb lakossági felhőszolgáltatás talán a Gmail, de irodai körökben a Google Drive és a Dropbox is vezető platformnak számítanak. Mindegyikre igaz, hogy legnagyobb előnyük a bővíthető alaptárhely. A fokozott e-mailezés, esetleg a növekvő ügyfélkör megkívánhatják az extra kapacitást, ami plusz költségek árán elérhető.

A vállalatirányításban használt felhő ERP-k is sokkal eredményesebben működnek, ha tárhelybővítésről van szó, mintha a hagyományos informatikai infrastruktúrába fektetnénk. A belső szerveren történő tárolás fejlesztése sokkal drágább és időigényesebb folyamat, amihez IT szaktudású humán erőforrás is szükséges. A felhőn gyorsabban és költséghatékonyabban lehet plusz tárhelyet igényelni.

felhő alapú vállalatirányítási rendszerek

A felhő alapú vállalatirányítási rendszer esetében rugalmasan bővíthetjük a tárhelyet

Csapatmunka a felhőben: minőségi adatelemzés

A cégvezetésben az adatelemzés egyértelműen versenyelőnyt jelent a piacon. Egy olyan SaaS felhőszolgáltatás, ahonnan a vállalat felhasználói bárhonnan és bármikor elérhetik és tanulmányozhatják a szükséges információkat, könnyebb döntéshozatalt és egységes folyamatmenedzsmentet tesz lehetővé.

A felhőalapú információmegosztás a cég együttműködési mechanizmusait is javítja. Nem számít, hogy mindenki az irodában tartózkodik-e vagy valaki esetleg távmunkában végzi a feladatát: a virtuális adatmegosztás kedvez a csapatmunkának is. Ha bárki, bárhonnan hozzáférhet a lényeges adatokhoz, akkor végső soron felgyorsulnak az olyan lényeges folyamatok, mint a termékfejlesztés, az értékesítés és az ügyfélkezelés.

Érdekesnek találta a felhő alapú vállalatirányítási rendszerek előnyeiről írt összefoglalónkat? Olvassa el a hatékony termeléstervezésről szóló bejegyzésünket is!

SAP Silver Partner

Az Acterra International Kft. több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik vállalatirányítási rendszerek bevezetésében.

További bejegyzések

Ügyfeleink az SAP B1-ról

Az Ipar Napjai kiállításra időzítve forgattuk első kisfilmjeinket, amelyen két ügyfelünk beszél arról, hogy milyen indokok alapján választották az SAP Business One-t, hol segíti a cég működését és milyen előnyökkel járt a rendszer bevezetése.

Így tedd hatékonnyá a termeléstervezést ERP rendszerrel

Bejegyzésünkben a hatékony termelésirányítás ismérveit gyűjtöttük össze. Olvassa el, miért érdemes ERP rendszerrel terveznie az összetett termelési folyamatokat!

Pénzügyi terv jelentése és útmutató

Pénzügyi terv jelentése és útmutatóA...

SAP vállalatirányítási rendszer árak

SAP vállalatirányítási rendszer árakAz...

SaaS (software as a service) jelentése és előnyei

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek...