A vállalati infor­mációs rendszerek 5 leg­nagyobb előnye

A vállalati információs rendszereket ismerjük VIR, ERP, , ügyviteli vagy vállalatirányítási rendszer neveken is. A szakmai nevek természetesen tartalmi különbségeket is jelentenek, azonban mai bejegyzésünkben inkább a gyakorlati hasznokra hívjuk fel a figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan érvet, amiért megéri beruházni az integrált vállalatirányítási programok bevezetésébe.

1. A naprakész cégvezető

Minden vállalkozás meghatározó alakja a cégvezető vagy alapító, akinek a kezében összpontosulnak a különböző feladatok: a pénzügyek, a termeléstervezés, a beszerzés és a például a humán erőforrás szervezése is. A zökkenőmentes vállalati koordinációhoz napi szinten fejben kell tartani az éppen aktuális kisebb-nagyobb teendőket. Az olyan vállalati információs rendszer kiegészítők, mint az SAP Fiori még a mobilunkra is értesítéseket küldenek. Így könnyen nyomon követhetők a cég aktuális feladatai és kihívásai.

Vállalati információs rendszerek hasznossága

A cégvezető legfontosabb feladata a vállalatirányítás

2. Egységes folyamatmenedzsment

A vállalati működés optimalizálása úgy valósítható meg a leggyorsabban, ha minden részfeladat egyetlen felületről irányítható és ellenőrizhető. Az adatok összegyűjtése rengeteg felesleges időt és energiát felemészthet, ha nem áll rendelkezésre egy integrált vállalatirányítási rendszer. A CRM, a készletgazdálkodás, a beszerzés, az értékesítés, a raktározás, a könyvelés és a számlázások is a ERPrészét képezik. Ez rengeteg különálló rész, azonban az integrált szoftverek segítségével mind egyszerűen átlátható.

3. Megalapozott döntéshozatal

A fontos döntéseket mindig alapos mérlegelés előzi meg. Például a beruházások esetében, hiszen egy ilyen elhatározás próbára teszi a vállalatot pénzügyileg. Ha elegendő adat birtokában hozunk meg egy ilyen döntést, akkor nem történhetnek váratlan meglepetések a beruházást követően. Ehhez egy vállalati információs rendszer segítségére van szükségünk (mint az SAP HANA adatbázis technológia), amelyben a komplex adathalmazokat összefésülve, jelentések és diagramok formájában tudjuk elemezni. A kimutatások segítségével magabiztosan mondhatunk igent vagy nemet egy vállalatformáló lehetőségre.

4. Kevesebb hiba = gyorsabb fejlődés

Ha jobban ismerjük a cégünk belső működését, akkor sokkal könnyebben meglátjuk azokat a hibákat is, amelyek az innováció útjában állnak. A versenyképesség szempontjából fontos a folyamatos megújulás és a problémák kiküszöbölése felgyorsítja a haladást. Természetesen ez a folyamat fordítva is igaz: ha felfedeztük a vállalatunk erősségeit, akkor egyre több energiát fektethetünk azok formálásába. Ha pedig hiányosságokra bukkantunk, akkor ideje új kihívásokat állítani magunk elé és behozni a lemaradást.

Termelésirányítás folyamata

A vállalati információs rendszerek serkentik a fejlődést

5. KKV és vállalatirányítás?

Sokáig a vállalati információs rendszerek és a vállalatirányítás kizárólag a multi cégek fogalomtárába tartozott. Napjainkban azonban már a kis- és középvállalkozások számára is elérhető az ERP háttér például az SAP Business One segítségével. A közepes méretű cégek igényei eltérnek a nagy vállalatóriásoknál megszokottaktól, ezért más ügyviteli közegre van szükségük. Ez a gondolat hozta létre a cég méreteit szem előtt tartó SAP B1-t.
Blogunkban rendszeresen megosztunk hasznos és informatív bejegyzéseket vállalatirányítás témában. Ha tetszett a cikkünk, akkor olvassa el a termeléstervezésről szóló írásunkat is!

SAP Silver Partner

Az Acterra International Kft. több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik vállalatirányítási rendszerek bevezetésében.

További bejegyzések

Ügyfeleink az SAP B1-ról

Az Ipar Napjai kiállításra időzítve forgattuk első kisfilmjeinket, amelyen két ügyfelünk beszél arról, hogy milyen indokok alapján választották az SAP Business One-t, hol segíti a cég működését és milyen előnyökkel járt a rendszer bevezetése.

Így tedd hatékonnyá a termeléstervezést ERP rendszerrel

Bejegyzésünkben a hatékony termelésirányítás ismérveit gyűjtöttük össze. Olvassa el, miért érdemes ERP rendszerrel terveznie az összetett termelési folyamatokat!

Pénzügyi terv jelentése és útmutató

Pénzügyi terv jelentése és útmutatóA...

SAP vállalatirányítási rendszer árak

SAP vállalatirányítási rendszer árakAz...

SaaS (software as a service) jelentése és előnyei

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek...