Fordított áfa a fordított adózás legfontosabb szabályai

2022, okt 10 | Üzleti tervezés

A fordított áfa kifejezést fordított adózás vagy FAD néven is ismerhetjük, de mit is jelent pontosan és hogy működik? Cikkünkben ismertetjük a fordított áfa pontos jelentését és az azzal kapcsolatos szabályokat. Emellett pedig egy gyakorlati példán keresztül bemutatjuk, hogyan is működik pontosan, valamint, hogy hogyan kell kiállítani a számlát, és azon milyen adatoknak kötelező szerepelnie. Ez a módszer nem minden piaci területen alkalmazható, így azokat a termékeket és szolgáltatásokat is végig vesszük, amelyeknél van lehetőség fordított áfa számla kiállítására.

Fordított áfa – mit is jelent pontosan?

Ahogy azt a neve is sugallja, ez a típusú számla az ellentétje, fordítottja a sima áfás számlának. Egy sima áfás számla esetében az áfa összegét az eladó, szolgáltató határozza meg, a vevőnek pedig a bruttó összeget kell megfizetnie. A FAD ezzel szemben egy olyan adózás, ami során az adó összegét a vevő határozza meg. Ez azt jelenti, hogy az ÁFA összege nem is jelenik meg a kiállított számlán, csakis a szolgáltatás vagy termék nettó értéke. Alapesetben a szolgáltató által meghatározott ÁFA összeget ő vallja be a NAV-nak az adóbevallás során. A fordított adózás esetében viszont ez a vevő feladata.

Fordított adózás

Fordított adózás szabályai

A FAD szabályait az ÁFA törvénykönyv 142.§-a tartalmazza. A fordított áfa abban az esetben alkalmazható, ha a szerződő felek nem alanyi adómentes adózók vagy magánszemélyek, illetve, ha mindkét fél belföldön adózik a nyilvántartás szerint. Emellett az is fontos, hogy a szerződésben szereplő mindkét vállalkozás szerepeljen a belföldi nyilvántartásban és egyikükre sem vonatkozik olyan jogállás, ami miatt nem lehet adófizetésre kötelezni.

Termékek és szolgáltatások, amikre a fordított áfa vonatkozik

Azt, hogy mely esetekben alkalmazható a fordított áfa szintén az ÁFA törvénykönyv 142.§-a határozza meg. A fordított adózás 2006-os megjelenésekor csak a hulladékkereskedelmi területet érintette. Azóta viszont a mezőgazdaság és építőipar területein is életbe lépett. Mezőgazdasági termékek esetén az alábbiak értékesítésére vonatkozik a fordított adózás: búza, árpa, zab, rozs, kukorica, napraforgó- vagy repcemag, szójabab és tritikálé.

Ha ingatlanokról beszélünk, akkor olyan esetekben alkalmazható, mint például annak átadása, értékesítése, létrehozása, bővítése vagy egyéb különböző típusú átalakítása, akár bontása céljából történő építési-szerelési munkák, szolgáltatás elvégzése. Ezen kívül fordított áfás számlát állíthatunk ki, ha mindezen munkálatok építési hatósági engedély kötelesek vagy építési hatósági tudomásulvételi eljáráshoz kötöttek. Kiállítható fordított áfa számla munkaerő kölcsönzés, kirendelés esetén is, de ennek is az előző esetekhez (ingatlan bármilyen típusú átalakításához, építési, szerelési munkákhoz) kell kapcsolódnia.

Mindezeken kívül pedig bizonyos vállalkozásban használt tárgyi eszközök értékesítésére is érvényes lehet. Emellett a teljesítéskor 100 000 forintot meghaladó értékű termék értékesítésére is kiállítható fordított áfás számla. Vagy olyan szolgáltatás nyújtása esetén, ahol az értékesítőfizetésképtelenséget jogerősen megállapító eljárás vagy felszámolás hatálya alatt áll.

Milyen előnyei vannak ennek a számlázásnak?

A fordított áfatörvény létrehozásának célja a jogtalan áfa visszaigénylések megakadályozása volt. A fordított áfás számlára nem kerül áfa, így ebből adódik, hogy azt visszaigényelni sem lehet. Ez a típusú számlázás leginkább az eladónak válik előnyére. Mivel áfa nem szerepel a számlán, így nem kerülhet olyan kellemetlen vagy nehéz helyzetbe, hogy habár a számla összegét a vevő még nem egyenlítette ki, az áfát az eladónak rendeznie kell az adóhatóság felé.

Kisebb összegeknél nem feltétlenül okozna ez nagy gondot, de építkezési munkálatoknál jelentős pénzösszegről és így jelentős áfa összegről is szó lehet. Ez pedig a vállalkozásnak hatalmas kárt is jelenthetne.

Fordított áfa számla kiállítása

Fordított áfás számlát nagyon hasonlóan tudunk kiállítani, mint egy sima, hagyományos számlát. Van néhány tényező azonban, amire oda kell figyelnünk. Ilyen például, hogy fordított áfa számla esetében mindig fel kell tüntetni a vevő 11 számjegyű adószámát, valamint magát a „fordított adózás” kifejezést. Emellett pedig természetesen nem jelenhet meg ÁFA összeg a számlán. Előfordulhat, hogy meg kell határozni az adómentesség okát. Itt szerepeltetni kell a szolgáltatás vagy termék pontos típusát és az adómentességre jogosító tényezőket.

Ezeket a szabályokat szigorúan be kell tartani, mert ha valamelyik nem teljesül, nem csak szimpla elírásnak, hibának számít. Súlyos anyagi következményei lehetnek. A vállalkozónak nagy összegű elmulasztási bírságot kell fizetnie, amelynek összege egyéni vállalkozó esetén 200 000 forintig terjed, egyéb adózó vállalkozóknak pedig 500 000 forintig terjed.

Gyakorlati példa

A fordított áfa kapcsán számos szabály van és csak speciális esetekben alkalmazható. Éppen ezért nem mindig elég, ha olvasunk róla. A könnyebb megértésért hoztunk egy gyakorlati példát is, amin keresztül az elméleti leírás után gyakorlatban is be tudjuk mutatni, hogyan működik ez a fajta adózás.

Adott egy ingatlanbővítési munka, amelynek a végösszege 2 000 000 forint. Ez a munkálat építési hatósági engedély köteles, ezért a vállalkozónak lehetősége van fordított áfás számla kiállítására. Ez azt jelenti, hogy a 2 000 000 forint-ra nem kell felszámolnia 27%-os áfát, a megbízótól (vevőtől) nettóban kérheti el ezt az összeget. Az áfával – 540 000 forinttal – nem kell foglalkoznia. Azt a vevőnek kell elszámolnia, bevallania a NAV felé. Ezt elszámolhatja („befizetheti”) adólevonásként is.

Akár sima, akár fordított áfa számla kiállítására van szükségünk, egy megfelelő számlázó program segítségével pillanatok alatt elkészíthetjük.

SAP Silver Partner

Az Acterra International Kft. több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik vállalatirányítási rendszerek bevezetésében.

További bejegyzések

Ügyfeleink az SAP B1-ról

Az Ipar Napjai kiállításra időzítve forgattuk első kisfilmjeinket, amelyen két ügyfelünk beszél arról, hogy milyen indokok alapján választották az SAP Business One-t, hol segíti a cég működését és milyen előnyökkel járt a rendszer bevezetése.

Így tedd hatékonnyá a termeléstervezést ERP rendszerrel

Bejegyzésünkben a hatékony termelésirányítás ismérveit gyűjtöttük össze. Olvassa el, miért érdemes ERP rendszerrel terveznie az összetett termelési folyamatokat!

Pénzügyi terv jelentése és útmutató

Pénzügyi terv jelentése és útmutatóA...

SAP vállalatirányítási rendszer árak

SAP vállalatirányítási rendszer árakAz...

SaaS (software as a service) jelentése és előnyei

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek...