Készletgazdálkodás, készletezés

Az összes kereskedő vagy termelő idővel biztosan találkozik azzal a kifejezéssel, hogy készletgazdálkodás. Első hallásra ugyan kicsit szakmainak tűnik, pedig igazából egy roppant egyszerű és közérthető dologról beszélhetünk. A céges folyamatokban kiemelt szerepet játszik a készletgazdálkodás, különösen a teljes termelési lánc optimalizálásában. Lássuk, miket érdemes tudni róla, és hogyan járul hozzá a hosszútávon is sikeres vállalkozáshoz!

Mit jelent a készletgazdálkodás fogalma?

A készletgazdálkodás magába foglalja azokat a folyamatokat, amelyek az alapanyagok beszerzésétől egészen az értékesítésig terjednek. Célja, hogy a készletezés eredményeit, valamint a készlettartás ráfordításait kedvező módon befolyásolja. Vagyis tulajdonképpen a készletgazdálkodás a cégnél felhalmozásra kerülő készletek beszerzésével, optimális mennyiségének meghatározásával, illetve a készletek beszerzésével foglalkozó művelet. A készletgazdálkodás fogalmától nem lehet elválasztani az előtte és utána következő tevékenységektől, mint pl. a beszerzéstől vagy az értékesítéstől.

A készlet alatt azokat az árukat és alapanyagokat értjük, amelyek nem kerültek egyből felhasználásra, és a cégnek muszáj azokat raktározni. A tárolás időtartama változó lehet: a terméktől, valamint a vállalat tevékenységi körétől és üzleti stratégiájától függően ez lehet rövidebb, vagy hosszabb idejű is. Készletre a vállalatnak szüksége van, miután a különböző termelési és fogyasztási folyamatok üteme sok esetben eltérő. Érezhető tehát, hogy a készletezés fogalma is igen összetett – ennek az optimalizációjában segít a korszerű készletgazdálkodás.

Készletgazdálkodás

Ma már egy vállalat sem lehet versenyképes egy hatékony vállalatirányítási rendszer nélkül. Kérjen cégre szabott ajánlatot rendszerintegráció szolgáltatásunkra még ma!

Készletezés

A készletek különböző fajtái

A készleteknek általában 2 nagy csoportba szokták sorolni: ez alapján beszélhetünk vásárolt, illetve saját termelésű készletről.

Az első csoportba azok a termékek tartoznak, amelyeket a cég nem saját maga állít elő, hanem valamilyen külső forrásból szerzi be azokat. Ezek a készletek szükségesek a megfelelő működéshez, mint pl. alapanyagok, segédanyagok, valamint üzemanyagok. A termelés során ezeket a készleteket a vállalat felhasználja, majd a termelési folyamatok átalakítják őket valamilyen formában, végül új késztermék keletkezik belőlük. A vásárolt készlet tárgyát képezik azok az áruk is, amelyeket a cég profit céljából szerez be, hogy később tovább adhasson rajtuk. Főként a kis- és nagykereskedők készleteznek főleg áruféleségeket.

A készletek másik csoportjába sorolhatók a vállalat saját termelésű készletei. A cégek ezen készlettípust saját maga állítja elő, amelybe beletartoznak a félkész termékek, még befejezetlen termelési folyamatok (amelyek a következő termelési fázisra várnak), illetve a késztermékek is. Utóbbiakat egészen az ügyfélnek történő értékesítésig raktároznia kell a vállalatnak.

Készletgazdálkodás: milyen feladatokat foglal magában?

Azoknak a munkatársaknak, akiknek a feladata a készletgazdálkodás, igen sokszínű munka jutott a vállalatnál. Ugyanis nem csupán a készlet ki-vagy berakodása, illetve a termék nyilvántartása tartozik hozzájuk: kezdetnek említhető még a raktározás előtt a készletezési stratégia meghatározása. Feladatuk között említhető, hogy konkrétan milyen termékeket, milyen körülmények közepette, hogyan kell majd tárolni. Ehhez gyors és szoros együttműködésre van szükség a termelést és beszerzést irányító kollégákkal. Így lesznek képesek megmondani az egyes termékekre a minimális készletszintet, és így – a raktározási kiadások segítségével – már kiszámolható a célként kitűzött optimális szint.

A másik feladata a készletgazdálkodásnak, hogy a raktározott készleteket folyamatosan nyilvántartsa, valamint a tárolt árukat használók számára egy friss és átlátható adatbázist biztosítson. Emellett meg kell tudni tervezni és kivitelezni a művelet során a selejtezést is. Bár úgy kell hozzáállni a raktárak kialakításához, hogy selejt tárolás során egyáltalán ne keletkezzen, azonban természetesen készülni kell ennek eshetőségére is.

Nem szabad kifelejteni továbbá, hogy a készletgazdálkodásnak meg kell szerveznie a megfelelő munka- illetve adminisztrációs folyamatokat is. Sok cég nem fordít neki elég figyelmet, de ide tartozna az is, hogy az egyes folyamatokat utólagosan elemezzék, hogy a készletszintet az elmúlt időszakban valóban az optimális szinten tartották-e.

Készletnyilvántartó Program

A készletnyilvántartó program előnyei

Egyre több cég kezdi felfedezni a készletnyilvántartó program alkalmazásának az előnyeit. Egy ilyen program számtalan módon megkönnyítheti és segítheti a vállalat mindennapi működését és hatékonyságát. A készletnyilvántartó program legfontosabb tulajdonságai:

  • Megfelelő raktár és készlet kezelés: a program hatékony segítséget kínál a raktárok, készletek kezelésére különféle költségelemző modellek használatával. Emellett karbantarthatjuk a törzsadatokat is – többféle pénznemben és mértékegységben.
  • Aktuális jelentések: a folyamatosan aktualizált adatokkal friss és naprakész jelentéseket készíthetünk és prezentálhatunk. Mindezt tetszés szerinti formátumban.
  • Tervezhető gyártás- és alapanyagszükséglet: a többszintes darabjegyzék előállítási lehetőségnek köszönhetően az abban szereplő árakat egyszerűen tudjuk kezelni. Ráadásul a program segítségével felszabadíthatjuk és kibocsáthatjuk a gyártási rendeléseket is.
  • Termékátvétel és árucikk kiadás irányíthatósága: leltározási szempontból hatalmas könnyebbséget jelent, hogy a készletnyilvántartó program képes az eseti és a rend szerinti leltározásra is. Ezen felül megteremtettük a lehetőséget a feljegyzések, a közvetlen szállítás, illetve további rendelések számára is.

A készletnyilvántartó program üzleti szempontból is több pozitív vonzattal rendelkezik. Többek között segíti automatizálni a különböző vállalati és gyártási folyamatokat, nagyobb kiszolgálási szintet tesz lehetővé, készletezési költség-csökkenést eredményez, valamint a raktározási/árukezelési jelentések is színvonalasabbak lesznek.

A precíz készletkezelés több szempontból is kulcsfontosságú, mind a vállalat működése, mind pedig az ügyfélelégedettség érdekében. Az olajozott készletgazdálkodáshoz napjaink felgyorsult világában mindenképp érdemes megfontolni az informatika világában rejlő lehetőségeket. A megfelelő szoftverek segítségével ugyanis jelentős anyagi megtakarítást érhetünk el úgy, hogy közben hatékonyan tudjuk optimalizálni a cég sikeresebb működéséhez szükséges folyamatokat is.

Kriston Csaba

Érdeklődik SAP megoldásaink iránt?

Igényeljen SAP konzultációt elérhetőségeinken keresztül!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

SAP BUSINESS ONE

SAP HANA

SAP STARTER PACKAGE