Mi az az SAP rendszer? Minden, amit tudnod kell az SAP-ról!

Az üzleti világban gyakran jön szembe az SAP mozaikszó, és nemcsak cégvezetőként, de munkavállalóként is találkozunk vele. Sokan azonban nem tudják, mi is az pontosan. Cégvezetőként leginkább a Google találatokban jelennek meg, mikor azután kutatunk, hogyan tehetnénk hatékonyabbá a mindennapi munkafolyamatokat. Munkavállalóként pedig előfordulhat, hogy a munkánk során kell valamilyen SAP rendszerben dolgoznunk. Ebben a cikkben szeretnénk világos képet adni arról, hogy mi az az SAP rendszer, valamint röviden bemutatjuk magát a céget is.

Az SAP cégről röviden

Mielőtt ismertetnénk, hogy mi az az SAP rendszer, érdemes pár szót ejteni magáról az SAP-ról mint cégről.
Amikor felmerül a kérdés, hogy mi az SAP, akkor sokan arra is kíváncsiak, hogy mit is jelent pontosan az SAP rövidítés. Az SAP mozaikszó a Systemanalyse und Programmenentwicklung (rendszerelemzés és programfejlesztés) rövidítése. A céget 1972-ben alapították öten, amiből mára egy globálisan népszerű, multinacionális vállalattá nőtte ki magát.
Bátran jelenthetjük ki, hogy az SAP világvezető az integrált vállalatirányítási rendszerek között. A szoftver cégek között pedig a negyedik helyen áll globális szinten. Világszerte több mint 120 országban használják az SAP üzletviteli megoldásait, köztük Magyarországon is. A cég itt működő leányvállalata az SAP Hungary Kft., ami több mint 600 főt foglalkoztat.

mire jó az sap

Mi az az SAP rendszer

Az SAP rendszer egy olyan integrált szoftvercsomag, ami a vállalatok üzleti folyamatait kezeli hatékonyan. A cég olyan megoldásokat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a hatékony adatfeldolgozást és információáramlást integrált vállalatirányítási rendszer formájában. Lényegében arról van szó, hogy amíg az elavult munkafolyamatok és szoftverek akadályozzák a gördülékeny munkavégzést, addig egy ilyen integrált szoftvercsomag jelentősen növeli annak hatékonyságát. Ez pedig nemcsak gyorsabb munkavégzést, de motiváltabb munkavállalókat is eredményez.

Egy nagyobb vállalatnál, ahol több különböző ágazat dolgozik – pl. pénzügy, HR, flottamenedzsment stb. – sokszor osztályonként eltérő programokban tárolják az adatokat. Vannak azonban olyan feladatbeli átfedések az ágazatok között, amiknél gyakran van szükség arra, hogy bizonyos adatokhoz a másik ágazat munkavállalója is hozzáférjen. Ilyenkor egy ilyen integrált rendszer egy központi adatbázissal dolgozva lehetővé teszi, hogy ezekhez az adatokhoz minden illetékes hozzáférjen, függetlenül attól, hogy melyik osztályon dolgozik.

Az SAP szoftvercsomagot különböző programokból lehet összeállítani attól függően, hogy az adott vállalat munkafolyamataihoz mikre van szükség. Éppen ezért, amikor egy cégvezető úgy dönt, hogy a vállalatánál üzletviteli rendszert vezet be, a szolgáltató először mindig felméri a cégnél aktuálisan zajló munkafolyamatokat. Így tud javaslatot adni, olyan rendszert tervezni, ami a lehető leghatékonyabban szolgálja ki a cég és a vezető igényeit.

Ezt a rendszert gyakran láthatjuk ERP (Enterprise Resource Planning) néven is. Az ERP tartalmaz minden olyan szoftvert, amelyre a vállalat fő üzletágainak szüksége van ahhoz, hogy hatékonyan és zökkenőmentesen végezhesse munkáját.

sap rendszer jelentése

Az integrált vállalatirányítási rendszer előnyei

SAP rendszer használatával a vállalatok – függetlenül attól, hogy mekkorák és milyen profillal rendelkeznek – számos előnyhöz juthatnak. Az egyik ilyen a már említett a hatékonyság. A rendszer jelentősen felgyorsítja a munkafolyamatokat, időt és energiát szabadít fel a dolgozók számára, akik ezt más fontos feladatokba fektethetik.

Emellett növelhetik a cég termelékenységét, valamint az ügyfélélményt is. A CRM rendszer például kifejezetten az ügyfélkapcsolatokért felelős, a meglévő és potenciális jövőbeni ügyfeleket egyaránt képes hatékonyan kezelni. További előnye még, hogy ezek a rendszerek követik az üzlet és az IT területén folyamatosan megjelenő újításokat. A szolgáltató biztosítja a szoftverek frissítését, így a cég lépést tarthat a fejlődéssel és előnyre tehet szert a piacon.

Vállalatonként eltérő munkafolyamatokat alkalmaznak, azonban a rendszer cégre szabható. Vannak emellett készen kapható, úgynevezett „dobozos megoldások” is. Ilyen például az SAP Business One. Ez a csomag általában megfelelően képes kiszolgálni a legtöbb vállalat igényeit, ezért is kapható „kész csomagként”. Az SAP másik ilyen terméke az SAP R/3, ami pedig kifejezetten a nagyvállalatok számára ajánlott üzleti szoftver.

Az Acterra International-nél például kifejezetten start up, vagy kis létszámú cégek számára is elérhető az úgynevezett Starter Package. Ez minden alapvető szoftvert tartalmaz, de semmi olyan felesleges program nem képezi a csomag részét, amelyre ezeknek a vállalatoknak nincs szüksége. Ennek előnye, hogy kisvállalatként nem szükséges feleslegesen egy nagyobb csomagra költeni, amelyet ki sem tud használni igazán.

mire jó az sap

Mi az az SAP rendszer és milyen területeken segíthet?

Az SAP vállalatirányítási rendszer 4 fő területen alkalmazható: pénzügy-számvitel, logisztika, emberi erőforrás-kezelés és ügyfélkezelés.

Pénzügy: A pénzügyi szoftver egyaránt hasznos belső használatra, valamint ügyfelek részére végzett munkához egyaránt. A szoftver segítségével nyomon követhetők a pénzügyi tranzakciók, kimutatásokat készíthetünk, és persze minden vállalat fontos része a könyvelés és a számlázás is.

Logisztika: Az SAP-val hatékonyabban működik a készletkezelés, készletnyilvántartás, a raktározás és a beszerzés, valamint a logisztika számos egyéb területe.

Emberi erőforrás-kezelés: Az üzletviteli rendszer emberi erőforrásokért felelős szoftvere a meglévő munkavállalók nyilvántartását, valamint a nyitott pozíciók betöltéséhez szükséges jövőben munkavállalók tervezését egyaránt kezeli.

Ügyfélkezelés: A korábbiakban már említett CRM széleskörűen képes menedzselni az ügyféladatokat, a velük való kapcsolattartást. De az ilyen alapvető funkciók mellett komplexebb folyamatokat is kezel. Például lehetővé teszi új ügyfelek szerzését, és a jelenlegiek megtartását is.

Az SAP rendszer összetettsége miatt oldalakon keresztül lehetne beszélni róla. A főbb területeket azonban érintettük cikkünkben.

Amennyiben Ön is szeretné vállalata munkafolyamatait hatékonyabbá tenni, kérjen ajánlatot az Acterra szakembereitől cégére szabott vállalatirányítási rendszer tervezésére és bevezetésére!

Ön is szívesen megtapasztalná, hogyan könnyíti meg vállalata folyamatait az SAP modulokkal? Jelentkezzen ingyenes ügyviteli tanácsadásunkra!

SAP Silver Partner

Az Acterra International Kft. több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik vállalatirányítási rendszerek bevezetésében.

További bejegyzések

Ügyfeleink az SAP B1-ról

Az Ipar Napjai kiállításra időzítve forgattuk első kisfilmjeinket, amelyen két ügyfelünk beszél arról, hogy milyen indokok alapján választották az SAP Business One-t, hol segíti a cég működését és milyen előnyökkel járt a rendszer bevezetése.

Így tedd hatékonnyá a termeléstervezést ERP rendszerrel

Bejegyzésünkben a hatékony termelésirányítás ismérveit gyűjtöttük össze. Olvassa el, miért érdemes ERP rendszerrel terveznie az összetett termelési folyamatokat!

Pénzügyi terv jelentése és útmutató

Pénzügyi terv jelentése és útmutatóA...

SAP vállalatirányítási rendszer árak

SAP vállalatirányítási rendszer árakAz...

SaaS (software as a service) jelentése és előnyei

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek...