MRP rendszer előnyei

Régebben a vállalatok a raktáraikban lévő anyagmennyiséget számviteli kártyák használatával, manuálisan ellenőrizték. Majd megjelentek a számítógépek, és vele az anyagszükséglet tervezés igénye is. Az MRP rendszer egy sokkal optimálisabb megoldás a raktárvezérlési problémákra, mint a hagyományos módszer. Segítségével megfelelően tudjuk biztosítani a termelés végrehajtásához szükséges anyagokat, valamint eljuttatni meghatározott időre a készterméket a megrendelő számára.

Az MRP jelentése

Az MRP (Material Requirements Planning), vagy más néven anyagszükséglet tervezés olyan logikus eljárássorozat és követelményrendszer, amely a gyártás és/vagy beszerzés tervezésének része. Más szóval, ez az ellátási lánc optimalizálását segítő megoldás, amely az előrejelzések (pl. prognózisok), a valós igények (kereskedelmi és gyártási anyagszükséglet) és a beszerzésre vonatkozó egyéb ismérvek (szállítás időszükséglete, minimum készletmennyiség, beszerzési többszörös, stb) figyelembevételével olyan beszerzési tervet képes készíteni, ami lehetővé teszi a készletek optimalizálását, a szállítások és a különböző területek (pl. gyártás) ellátásának tervezését. Ennek a gondolatnak a gyakorlatba ültetésével született meg az MRP rendszer.

Valódi megoldások vállalatirányításban: kérjen segítséget az Acterra szakembereitől!

Mi az az MRP rendszer?

Az alapanyagok és termékek megfelelő helyre és időre történő eljuttatása, valamint a kész termék ütemezett kézbesítése a vevőhöz a termelés egyik nagyon fontos alrendszere. Régebben hagyományosan raktáronként tételesen kiszámolták az ismert és tervezett anyagszükségletet. A beszerzett inputokat ezután készletezték, majd minden raktári tételre egyesével elvégezték a készletoptimalizálást.

Ezt követték a 60-as évektől azok a rendszerek, amelyek a beszerzések ütemezését az értékesítési tervhez, a mindenkori készletszintet pedig az igényhez kezdték el nagy pontossággal hozzáigazítani. Így a mindenkori valós vagy várható piaci kereslethez alakították a készleteket.

Azokat a termékeket vagy részegységeket, amelyeket önállóan is értékesít a vállalat, független keresletű, míg az önállóan nem értékesített, késztermékbe épülő alkatrészeket függő keresletű termékeknek nevezzük. Az MRP az utóbbi előállítását az előbbi iránti igényből vezeti le.

MRP jelentése kis- és középvállalkozás

Mit feltételez az MRP rendszer?

 • Rögzíthetők az előre meghatározott anyagmennyiség legyártásához és beszerzéséhez szükséges átfutási idők, legyen szó kis, közepes vagy nagy sorozatgyártásról.
 • Előre meghatározható a legyártani szánt termékekhez kellő anyagmennyiség vagy anyagkihozatal, méghozzá nagy pontossággal.

Mikor hatékony az MRP rendszer?

 • Ha hozzávetőleg kikalkulálható a kereslet, és állandó a kezelt termékpaletta.
 • Stabil szállítói és termelői kapcsolatrendszer, a beszállítói kör közel állandó.
 • A tervezett és a tényleges paraméterek jól meghatározhatók, azok nem térnek el egymástól.
MRP rendszer előnyei

Az MRP rendszer alapja: az input

A rendszer megfelelő működéséhez összesen három inputra van szükség:

Vezérprogram: a vezérterv az értékesítési tervből eredeztethető. Ha ütembeli eltérések tapasztalhatók a termelés és az értékesítés között, azok megoldhatók készletezéssel (puffer készlet). A vezérprogramban úgy rögzítik a vállalat által a piaci igények szerint meghatározott termékek termelési szükségletét, hogy az nem veszi figyelembe az adott időtartamon belüli részidőszaki keresletet.

Termék felépítésének leírása: A termék felépítését a darabjegyzék, vagy receptúra, esetleg BOM néven ismert, amely tartalmazza a gyártmány anyagszükségletét. A programba táplált termékeket megbontja azok beépítési anyagai szerint, és pontosan közli az egységnyi termékhez tartozó mennyiségeket és részegységeket.

Készletek állapotának nyilvántartása: az anyaglistában szereplő készletek változását követően a rendszer nyomon követi az anyagok elkészültségét, valamint azok felhasználásának idejét. Ilyenkor rögzíteni kell a nyilvántartásban a beszerzési és az átfutási idejüket is, illetve a gyártás időtartamát is.

A megfelelő ütemezés

Abban az esetben, hogy a vállalat magas szinten hasznosítja a rendelkezésre álló berendezéseket, munkaerőt stb., fontos a megfelelő ütemezés. Ez határozza meg ugyanis a termelési készletek nagyságát, ami már az operatív irányítás szintje.

A műveletek hatékony ütemezésére sokféle módszert kidolgoztak. Prioritási irányelvek alapján lehetőségünk van:

 • a legrövidebb műveleti idő,
 • az indítási idő,
 • a határidők sorrendje,
 • az első-beérkező első-kiszolgálása elv, valamint
 • véletlenszerű sorrend szerint ütemezni a műveleteket.

Milyen cselekvési sorrend alapján működik az MRP?

A munkaciklus egy úgynevezett akció-algoritmusnak köszönhető. Ennél a bizonyos cselekvési sorrendnél az első szakaszban elemezni kell a termelési programokat. Ezután kerül sor a tervezett időszakra vonatkozó optimális termelési ütemterv kidolgozására.

A második szakaszban azokra az alkotóelemekre és anyagokra kell összpontosítani, amelyek nem vesznek részt a termelésben, ám mégis elengedhetetlenek a fogyasztói megrendelés teljesítéséhez. Ide olyan dolgok tartoznak, mint mondjuk a csomagolás, a termékek tárolása, és így tovább.

Ezt követi az egyesítés, amelyhez ki kell kiszámítani az összes anyagtípusnak és összetevőnek a szükségletét. Ezt a lépést megköveteli az a célkitűzés, hogy megfeleljen a végtermék összetétele.

Végezetül ütemezni szükséges az erőforrások megrendelését. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a késedelmes szállításokat, a jövőben korrigálhatjuk majd a tervezések előtt kialakított megbízásokat.

Az MRP rendszer előnyei:

 • A fogyasztói adatokkal a jövőre összpontosítva vagyunk képesek működni, nem pedig a múltbéli tapasztalatokra alapozva. Más szóval, lehetőségünk van tervezni és előrejelezni.
 • Jelentős pénzeket takaríthat meg a vállalat azzal, hogy a nyersanyag készleteket a legminimálisabban tartsa. Ezzel gazdaságosabb lesz a cég működése, mivel az automatizálódik, csökken a felesleg, és alacsonyabb lesz a helyiség bérleti költsége.
 • Növelhető a készletforgalom sebessége.
 • Racionalizálhatjuk a termelést azáltal, hogy nyomon követjük az egyes erőforrásokat, így pontosabban ellenőrizhetjük a gyártási folyamatokat.
 • A szükséges erőforrások hiánya miatti késleltetett termeléseket megszüntethetjük.
 • Csökkenthetjük a sürgős munkák számát, valamint maximalizálhatjuk a megbízások teljesítési hatékonyságát.
 • Más logisztikai tevékenységekre is használhat adatokat a rendszer a vállalkozásban vagy az ellátási láncban.

Az MRP rendszer a tervezési problémák jelentős részét lefedi, ám ez csak egy típusú logisztikai megközelítést foglal magába. A 90-es években ezért megtörtént a műveletek és a termelés, a személyzeti menedzsment, valamint a pénzügyi irányítás egybeolvasztása egy vállalatirányítási rendszerben, ez pedig az ERP (Enterprise Resource Planning). Így az MRP egy nagyobb, integrált rendszercsoport szerves részévé vált.

A kis- és középvállalkozások számára elengedhetetlen egy olyan rendszer, amely hatékony anyagszükséglet tervezés végrehajtását teszi lehetővé számukra. Az MRP segítségével rendszerezettebb, dinamikusabb és gazdaságosabb vállalati működést hajthat végre minden KKV, így segítve ezzel a sikeres hosszútávú célokat.

Oroszlán Gábor - Acterra

Oroszlán Gábor

Senior tanácsadó

Érdeklődik vállalatirányítási megoldásaink iránt?

Ismerje meg szolgáltatásainkat egy ingyenes konzultáció során!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

SAP BUSINESS ONE

SAP ANALYTICS / FIORI

SAP HANA