MRP rendszer előnyei

Régebben a vállalatok a raktáraikban lévő anyagmennyiséget számviteli kártyák használatával, manuálisan ellenőrizték. Majd megjelentek a számítógépek, és vele az anyagszükséglet tervezés igénye is. Az MRP rendszer egy sokkal optimálisabb megoldás a raktárvezérlési problémákra, mint a hagyományos módszer. Segítségével megfelelően tudjuk biztosítani a termelés végrehajtásához szükséges anyagokat, valamint eljuttatni meghatározott időre a készterméket a megrendelő számára.

Az MRP jelentése

Az MRP (Material Requirements Planning), vagy más néven anyagszükséglet tervezés olyan logikus eljárássorozat és követelményrendszer, amely a gyártás és/vagy beszerzés tervezésének része. Más szóval, ez az ellátási lánc optimalizálását segítő megoldás, amely az előrejelzések (pl. prognózisok), a valós igények (kereskedelmi és gyártási anyagszükséglet) és a beszerzésre vonatkozó egyéb ismérvek (szállítás időszükséglete, minimum készletmennyiség, beszerzési többszörös, stb) figyelembevételével olyan beszerzési tervet képes készíteni, ami lehetővé teszi a készletek optimalizálását, a szállítások és a különböző területek (pl. gyártás) ellátásának tervezését. Ennek a gondolatnak a gyakorlatba ültetésével született meg az MRP rendszer.

Ma már egy vállalat sem lehet versenyképes egy hatékony vállalatirányítási rendszer nélkül. Kérjen cégre szabott ajánlatot rendszerintegráció szolgáltatásunkra még ma!

Mi az az MRP rendszer?

Az alapanyagok és termékek megfelelő helyre és időre történő eljuttatása, valamint a kész termék ütemezett kézbesítése a vevőhöz a termelés egyik nagyon fontos alrendszere. Régebben hagyományosan raktáronként tételesen kiszámolták az ismert és tervezett anyagszükségletet. A beszerzett inputokat ezután készletezték, majd minden raktári tételre egyesével elvégezték a készletoptimalizálást.

Ezt követték a 60-as évektől azok a rendszerek, amelyek a beszerzések ütemezését az értékesítési tervhez, a mindenkori készletszintet pedig az igényhez kezdték el nagy pontossággal hozzáigazítani. Így a mindenkori valós vagy várható piaci kereslethez alakították a készleteket.

Azokat a termékeket vagy részegységeket, amelyeket önállóan is értékesít a vállalat, független keresletű, míg az önállóan nem értékesített, késztermékbe épülő alkatrészeket függő keresletű termékeknek nevezzük. Az MRP az utóbbi előállítását az előbbi iránti igényből vezeti le.

MRP jelentése kis- és középvállalkozás

Mit feltételez az MRP rendszer?

 • Rögzíthetők az előre meghatározott anyagmennyiség legyártásához és beszerzéséhez szükséges átfutási idők, legyen szó kis, közepes vagy nagy sorozatgyártásról.
 • Előre meghatározható a legyártani szánt termékekhez kellő anyagmennyiség vagy anyagkihozatal, méghozzá nagy pontossággal.

Mikor hatékony az MRP rendszer?

 • Ha hozzávetőleg kikalkulálható a kereslet, és állandó a kezelt termékpaletta.
 • Stabil szállítói és termelői kapcsolatrendszer, a beszállítói kör közel állandó.
 • A tervezett és a tényleges paraméterek jól meghatározhatók, azok nem térnek el egymástól.
MRP rendszer előnyei

Az MRP rendszer alapja: az input

A rendszer megfelelő működéséhez összesen három inputra van szükség:

Vezérprogram: a vezérterv az értékesítési tervből eredeztethető. Ha ütembeli eltérések tapasztalhatók a termelés és az értékesítés között, azok megoldhatók készletezéssel (puffer készlet). A vezérprogramban úgy rögzítik a vállalat által a piaci igények szerint meghatározott termékek termelési szükségletét, hogy az nem veszi figyelembe az adott időtartamon belüli részidőszaki keresletet.

Termék felépítésének leírása: A termék felépítését a darabjegyzék, vagy receptúra, esetleg BOM néven ismert, amely tartalmazza a gyártmány anyagszükségletét. A programba táplált termékeket megbontja azok beépítési anyagai szerint, és pontosan közli az egységnyi termékhez tartozó mennyiségeket és részegységeket.

Készletek állapotának nyilvántartása: az anyaglistában szereplő készletek változását követően a rendszer nyomon követi az anyagok elkészültségét, valamint azok felhasználásának idejét. Ilyenkor rögzíteni kell a nyilvántartásban a beszerzési és az átfutási idejüket is, illetve a gyártás időtartamát is.

A megfelelő ütemezés

Abban az esetben, hogy a vállalat magas szinten hasznosítja a rendelkezésre álló berendezéseket, munkaerőt stb., fontos a megfelelő ütemezés. Ez határozza meg ugyanis a termelési készletek nagyságát, ami már az operatív irányítás szintje.

A műveletek hatékony ütemezésére sokféle módszert kidolgoztak. Prioritási irányelvek alapján lehetőségünk van:

 • a legrövidebb műveleti idő,
 • az indítási idő,
 • a határidők sorrendje,
 • az első-beérkező első-kiszolgálása elv, valamint
 • véletlenszerű sorrend szerint ütemezni a műveleteket.

Milyen cselekvési sorrend alapján működik az MRP?

A munkaciklus egy úgynevezett akció-algoritmusnak köszönhető. Ennél a bizonyos cselekvési sorrendnél az első szakaszban elemezni kell a termelési programokat. Ezután kerül sor a tervezett időszakra vonatkozó optimális termelési ütemterv kidolgozására.

A második szakaszban azokra az alkotóelemekre és anyagokra kell összpontosítani, amelyek nem vesznek részt a termelésben, ám mégis elengedhetetlenek a fogyasztói megrendelés teljesítéséhez. Ide olyan dolgok tartoznak, mint mondjuk a csomagolás, a termékek tárolása, és így tovább.

Ezt követi az egyesítés, amelyhez ki kell kiszámítani az összes anyagtípusnak és összetevőnek a szükségletét. Ezt a lépést megköveteli az a célkitűzés, hogy megfeleljen a végtermék összetétele.

Végezetül ütemezni szükséges az erőforrások megrendelését. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a késedelmes szállításokat, a jövőben korrigálhatjuk majd a tervezések előtt kialakított megbízásokat.

Az MRP rendszer előnyei:

 • A fogyasztói adatokkal a jövőre összpontosítva vagyunk képesek működni, nem pedig a múltbéli tapasztalatokra alapozva. Más szóval, lehetőségünk van tervezni és előrejelezni.
 • Jelentős pénzeket takaríthat meg a vállalat azzal, hogy a nyersanyag készleteket a legminimálisabban tartsa. Ezzel gazdaságosabb lesz a cég működése, mivel az automatizálódik, csökken a felesleg, és alacsonyabb lesz a helyiség bérleti költsége.
 • Növelhető a készletforgalom sebessége.
 • Racionalizálhatjuk a termelést azáltal, hogy nyomon követjük az egyes erőforrásokat, így pontosabban ellenőrizhetjük a gyártási folyamatokat.
 • A szükséges erőforrások hiánya miatti késleltetett termeléseket megszüntethetjük.
 • Csökkenthetjük a sürgős munkák számát, valamint maximalizálhatjuk a megbízások teljesítési hatékonyságát.
 • Más logisztikai tevékenységekre is használhat adatokat a rendszer a vállalkozásban vagy az ellátási láncban.

Az MRP rendszer a tervezési problémák jelentős részét lefedi, ám ez csak egy típusú logisztikai megközelítést foglal magába. A 90-es években ezért megtörtént a műveletek és a termelés, a személyzeti menedzsment, valamint a pénzügyi irányítás egybeolvasztása egy vállalatirányítási rendszerben, ez pedig az ERP (Enterprise Resource Planning). Így az MRP egy nagyobb, integrált rendszercsoport szerves részévé vált.

A kis- és középvállalkozások számára elengedhetetlen egy olyan rendszer, amely hatékony anyagszükséglet tervezés végrehajtását teszi lehetővé számukra. Az MRP segítségével rendszerezettebb, dinamikusabb és gazdaságosabb vállalati működést hajthat végre minden KKV, így segítve ezzel a sikeres hosszútávú célokat.

Oroszlán Gábor - Acterra

Oroszlán Gábor

Senior tanácsadó

Érdeklődik vállalatirányítási megoldásaink iránt?

Ismerje meg szolgáltatásainkat egy ingyenes konzultáció során!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

SAP BUSINESS ONE

SAP ANALYTICS / FIORI

SAP HANA