Pénzügyi terv jelentése és útmutató

2019, okt 29 | Üzleti tervezés

A pénzügyi tervezés egy valóságos gazdasági helyzet szimulálása, amikor elméletben kipróbáljuk, hogy egy üzleti ötletünk működőképes-e. A pénzügyi terv összegezi, hogy az elképzelésünk milyen kiadásokkal és gazdasági megterheléssel járna a vállalkozásunk számára. A módszerrel könnyen kiszűrhetjük a veszteséges beruházásokat és egy jól összeállított üzleti tervvel akár azt is kiszámíthatjuk, hogy milyen ütemben érdemes a cég kiadásait tervezni. Bejegyzésünkben utánajárunk, miként épül fel a tökéletes pénzügyi terv és milyen esetekben kell feltétlenül elkészíteni.

Mikor kell pénzügyi tervet készíteni?

 • Ha új vállalkozást indítunk: mielőtt cégalapításba fognánk, előtte érdemes papírra vetni az elméletünket és meggyőződni a leendő vállalat gazdasági életképességéről
 • Ha a cég új tulajdonoshoz kerül: a felelős vezető ismerni akarja a vállalkozás pénzügyi életét és hogy milyen módon tudja a gazdasági mutatókat nyereséges irányba fordítani.
 • Ha hitelre valamint befektetőkre van szükségünk: a bank és azok az emberek, akik a vállalkozásunkba pénzt invesztálnak tudni akarják, hogy mennyi gazdasági potenciál lakozik a cégünkben. A pénzügyi terv megmutatja nekik a vállalat monetáris helyzetét.
 • Ezen kívül számos más olyan helyzet is adódhat, amikor pénzügyi tervet kell készíteni: a vállalkozás hirtelen növekedése, az üzlet stagnálása és veszteségek esetén, valamint a termeléstervezés részeként is nélkülözhetetlen, mielőtt új terméket vagy szolgáltatást vinnénk a piacra.
pénzügyi terv készítése

Az új vállalat elindítását mindig részeletes pénzügyi tervezés előzi meg

A tökéletes pénzügyi terv ismérvei

 • Részletes: ha jó pénzügyi tervet készítettünk, akkor minden fontos elemre kitértünk és összegyűjtöttünk minden lehetséges kiadást, amely érintheti a céget
 • Átgondolt: az első pontból adódik, hogy a pénzügyi terv elkészítését semmiképp sem kapkodhatjuk el, hiszen nagyon sok területen lesz útmutató és a cég stratégiájában kiindulási pont
 • Átlátható: egy pénzügyi tervet nem csak magunk számára készítünk. Valószínűleg a kollégák, felsőbb vezetők is dolgoznak majd belőle, ezér fontos, hogy könnyen értelmezhető, átlátható legyen
 • Reális: a pénzügyi terv nem akarja pozitív színben feltüntetni a vállalkozás jövőjét például a bevételek túlbecslésével, hiszen azzal saját magunkat is becsapjuk. Egy túlzó terv végzetes hibákat okozhat a vállalat gazdaságában, mely akár a cég felszámolását is eredményezheti a későbbiekben.
 • Precíz: a bevételek és a kiadások kiszámítása mellett azt is meg kell határoznunk, hogy mikortól számít nyereségesnek az üzletünk. Ezzel a lépéssel pontos dátumot tudunk megnevezni, amikor a cég eléri a pénzügyi stabilitást.
 • Módosítható: fontos, hogy olyan formában készüljön el (pl. az SAP vállalatirányítási szoftverében), hogy az könnyedén módosítható legyen, akár ha csak egy apró részletről is van szó.
 • Tükröt tart: a valóságos eseményeket össze tudjuk mérni a pénzügyi tervben levetített verzióval. Ha valamilyen eltérést tapasztalunk, akkor az előre elkészített papírforma kiváló útmutatásul szolgálhat a probléma kijavítására.

Amellett. hogy láthatóvá teszi a vállalat pénzügyeit és így biztonságot ad, a pénzügyi terv előnye, hogy segíthet a fejlődésben, innovációban is. Általa jól láthatóvá válnak ugyanis azok a területek, amelyek esetleg fejlesztésre szorulnak.

tökéletes pénzügyi terv

A megfelelő pénzügyi terv reálisan szemlélteti a cégünk monetáris helyzetét

Milyen főbb részei vannak a pénzügyi tervnek?

 1. Idegen források megtervezése: összegezi, hogy milyen hitelből vagy egyéb külső forrásból finanszírozzuk a vállalkozásunkat, aktuális projektünket. Tartalmazza a hitel összegét, a visszafizetés menetét dátumokra lebontva, a tőkét és a kamatot.
 2. Beruházási terv: a fejlesztéshez szükséges minden eszközt részletezni kell a pénzügyi tervezés során. Ebbe beletartoznak például a gyártáshoz szükséges gépek, berendezések, járművek és még a működtetéshez nélkülözhetetlen ingatlant sem szabad kifelejteni a sorból. A beruházási részben le kell vezetni, hogy mindez mennyibe kerül, milyen forrásból szerezzük be őket és hogy mennyi ideig tudjuk majd használni, azaz mekkora értékük van a cég számára.
 3. Bevételek: meg kell határoznunk, hogy az értékesítésre szánt termékünkből vagy szolgáltatásunkból mennyi bevételre fogunk szert tenni – azaz milyen áron kínáljuk majd őket.
 4. Ráfordítások: a ráfordítások azokat az egyszeri és folyamatos költségeket jelölik, amelyek a cég elindításával, fenntartásával járnak, például ingatlanra való beruházás, adók, könyvelési díjak stb.
 5. Fedezeti pont: a fedezeti pontból megtudjuk, hogy az értékesítésből szerzett bevétel milyen mértéken fedezi a kiadásokat.
 6. Megtérülési pont: feljegyezzük a dátumot, amelytől kizárólag nyereségre és gazdasági stabilitásra számítunk.
 7. Mérleg: a mérlegből megtudhatjuk, hogy milyen tételekből áll össze a vállalkozásunk vagyona és ezek finanszírozási forrásait is fel kell tüntetni.
 8. Eredménykimutatás: megtudjuk, hogy egy projekt vagy vállalkozás elindítása milyen mértékben nyereséges vagy épp veszteséges. Az eredménykimutatás tartalmazza az értékesítésből származó nettó bevételeket, más forrásból származó bevételeket, időszakos és állandó költségeket, az üzleti és pénzügyi ügymenetek gazdasági eredményeit.
 9. Cash flow: a vállalkozás teljes pénzáramlásának figyelemmel kísérése. A cash flow-t sokan a pénzügyi terv legfontosabb elemének tartják. Látható benne, hogy mennyi pénze van a cégünknek, mennyi kiadásunk lehet (cash-out) és milyen bevételekre (cash-in) számíthatunk.
pénzügyi terv készítés

Pénzügyi terv lépésről lépésre

A pénzügyi terv elkészítése

Mindenekelőtt meg kell határoznunk, hogy mi a konkrét célunk a pénzügyi terv elkészítésével. Kinek készítjük elsődlegesen? Saját magunk számára, vezetőink számára vagy esetleg olyan külsős személyeknek, mint befektetők vagy pénzintézet?

A dokumentum létrehozása előtt jelöljünk ki pár szabad órát a feladatra, ugyanis biztosan nem lehet 20 perc alatt összedobni egy ilyen tervezetet. Emellett még mielőtt belevágnánk, be kell szereznünk minden adatot és kivonatot.

Lehetőleg használjunk hozzá szoftvert, ami kifejezetten ezzel a céllal készült. Egy ilyen program ugyanis tartalmaz minden fontos funkciót, ami egy ilyen tervhez szükséges, így kisebb eséllyel ejtünk hibát a dokumentumban és gyorsabban el is készül.

A világ egyik leghíresebb ERP rendszerét, az SAP-t cégvezetők milliói használják, hogy minél szakszerűbben és a formai követelményeknek megfelelően tudják a pénzügyi stratégiákat összeállítani. Milyen pénzügyi feladatokra lehet az SAP programot használni?

 • pénzügyi és stratégiai tervezés
 • előrejelzés, költségtervezés
 • pénzügyi analitikák és jelentések elkészítése
 • teljesítménykezelés
 • számviteli és pénzügyi zárások elkészítése
 • pénzgazdálkodás
 • a tartozások és követelések nyomon követése

A modern vállalatirányítási szoftverekkel rendkívül pontos és tudatos pénzügyi tervet lehet készíteni, mely alapvetően meghatározhatja vállalkozásunk nyereségességét.

Ha érdekesnek találta a pénzügyi tervezésről szóló írásunkat, akkor olvassa el egy korábbi, a hatékony termeléstervezést taglaló bejegyzésünket is!

SAP Silver Partner

Az Acterra International Kft. több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik vállalatirányítási rendszerek bevezetésében.

További bejegyzések

Ügyfeleink az SAP B1-ról

Az Ipar Napjai kiállításra időzítve forgattuk első kisfilmjeinket, amelyen két ügyfelünk beszél arról, hogy milyen indokok alapján választották az SAP Business One-t, hol segíti a cég működését és milyen előnyökkel járt a rendszer bevezetése.

Így tedd hatékonnyá a termeléstervezést ERP rendszerrel

Bejegyzésünkben a hatékony termelésirányítás ismérveit gyűjtöttük össze. Olvassa el, miért érdemes ERP rendszerrel terveznie az összetett termelési folyamatokat!

SAP vállalatirányítási rendszer árak

SAP vállalatirányítási rendszer árakAz...

SaaS (software as a service) jelentése és előnyei

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek...