Sarzs jelentése: ez áll a fogalom mögött

Bármilyen munkát végzünk is, időnként találkozunk olyan fogalmakkal, elnevezésekkel, amelyeknek még nem volt alkalmunk megismerni a jelentését. Különösen igaz ez akkor, ha más területről érkezünk új szakmába, vagy ha saját vállalkozásunk növekedni kezd: hirtelen úgy érezhetjük, lassan eltévedünk az idegen szavak erdejében. Mai blogbejegyzésünk egy fontos fogalommal ismerteti meg az olvasókat közelebbről – olvasson tovább, ha érdekli a sarzs jelentése!

A szó mögött: a sarzs, mint kifejezés eredete

Aki tanult angolul, annak valószínűleg először a charge szó jut eszébe, amit mai szóhasználattal legtöbbször “töltés”, “feltöltés” jelentéssel használunk (gondoljunk csak a telefon akkumulátorára). Ennek alapján jogosan felmerülhet a kérdés: mégis mi köze van ennek a szónak a gyártáshoz vagy a logisztikához? Nos, a válasz egyáltalán nem jár messze a “töltéstől”. Bár, ha pontosak akarunk lenni, a szó nem az angol, hanem a francia nyelvből származik, írásmódjuk és jelentésük ugyanaz. A megértéséhez elég csak magunk elé képzelnünk a korabeli gyógyszergyártást: ennek fő eszköze az üst volt, a készülő termék pedig az üstök “töltete”. Így alakult, hogy a sarzs szó alatt azóta a beszerzési azonosítót értjük.

Természetesen a beszerzési azonosító jelölésére nem csak ez az egy kifejezés ismeretes: a nyilvántartással kapcsolatban eszünkbe juthat még a batch és a LOT. Mindkét szó eredete az ipari forradalomra vezethető vissza. A batch angolul köteget jelent – eredetileg azt jelölte, hogy melyik termékköteget melyik műszakba vagy melyik termelési utasítást teljesítve hozták létre. A LOT pedig eredetileg is azokat a termékeket jelölte, amelyek egy adott gépen, ugyanazon műszak alatt, egyazon feltöltéssel és beállítással készültek.

Sarzs jelentése és jelentősége a gyártási folyamatban

Ahogy tehát a szó eredetéből is látszik, a sarzs jelentése fontos gyártási szempontot foglal magában: ezzel lehet azonosítani a termékeket, felismerni az egy időben, azonos körülmények között készült termékeket, termékadagokat. Ez különösen olyan iparágakban jelentős, ahol folyamatos termelésre van szükség: szemléletes példa erre a vegyipar vagy az állattenyésztés.
A sarzs szám elsődleges szerepe, hogy visszakövethetőséget biztosítson – erre pedig két okból van nagy szükség.

Az egyik, hogy a sarzs kulcsfontosságú a minőségszabályozási folyamatokban. Mint ismeretes, ez a fogalom azt a részét jelöli a minőségirányításnak, amely a minőségi követelések teljesülését ellenőrzi. Mindazokat az operatív módszereket és tevékenységeket foglalja magában, amelyek a fentiek teljesítését segítik elő. A sarzs jelölés ezzel átláthatóvá teszi a minőségszabályozás részét képező folyamatokat is (minőségbiztosítás, minőségellenőrzés).

A másik fő oka annak, hogy a sarzs jelentése világszinten gyorsan elterjedt és sztenderddé vált, az nem más, mint hogy esetleges népegészségügyi probléma esetén könnyen megtalálható a baj gyökere.

A sarzs szám használata a logisztikában

Hogy folytassuk előző gondolatmenetünket: amikor például valamilyen oknál fogva szennyezett hústermék kerül egy élelmiszerbolt polcára, majd a vevők kosarába, lényeges, hogy minél hamarabb megtalálják, a folyamat mely pontján következett be hiba. Hiszen előfordulhat, hogy a feldolgozás során akadt gond, de az sem kizárható, hogy a tárolás nem volt megfelelő Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy mihamarabb megtalálják a probléma gyökerét, és kiiktassák azt, hogy a közegészségügyi veszély elháruljon, és a gyártás és szállítás újra zavartalanul, biztonságos módon folyhasson.

Ezzel együtt tehát a sarzs jelentése magában foglalja azt is, hogy nyomon követhetőek legyenek a lejárati dátumok, az problémaelhárítások részletei, és minden más szükséges információ. Így a kereskedő minimalizálni tudja a kárt és a veszélyt egy fent részletezett krízis során.

Természetesen nem kell a legrosszabbra gondolnunk, hogy belássuk a logisztikai visszakövethetőség fontosságát. A pontos nyilvántartás segít abban, hogy a lehető legpontosabban meg tudjuk különböztetni az egyes termékkategóriákat (hiszen “szabad szemmel” sok termék esetében ez igencsak nehéz lenne). Emellett az sem elhanyagolható, hogy a sarzs számok alapján való nyilvántartás segít megelőzni a fölösleg termelését vagy a készlethalmozást.

Sarzs jelentése az SAP Business One rendszerben

Jól tudjuk, hogy a gyártás folyamata épp olyan, mint egy többismeretlenes egyenlet: minden tényező folyamatosan változik. Ezért javasoljuk olyan precíz ERP rendszer választását, amely áttekinthetően kezeli a sarzs/LOt/batch jelöléseket. Az SAP Business One épp ilyen!

Ebben a világszerte kedvelt és széles körben használt ERP rendszerben úgynevezett sarzs számos nyilvántartásba vehetjük a cikkeket, a jobb követhetőség érdekében. Erre már az alapbeállításoknál is van lehetőségünk, de úgy is eljárhatunk, hogy minden készletkiadáskor vagy készletmozgatáskor újra legyen kötelező a számokkal való jelölés. Természetesen maga a rendszer is képes sarzs számot generálni, ha erre van szükség.

Látható tehát, hogy a sarzs szám alapú jelölés az SAP Business One rendszerben még követhetőbb és praktikusabb. Az ERP rendszer lehetővé teszi, hogy maradéktalanul megfeleljünk az iparági elvárásoknak, és saját vállalatunk minőségszabályozása jól működjön. Olyan „apróságnak” tűnő, de jelentős könnyebbséget okozó funkciói is vannak, mint például a foglalás: ha egy adott sarzs számmal jelölt árucikket már megrendelt egy vevő, a rendszer lefoglalja a raktárban. Mindez pedig csak néhány kattintásunkba kerül.

Ön is szívesen megtapasztalná, hogyan könnyíti meg vállalata folyamatait az SAP Business One ERP rendszer? Jelentkezzen ingyenes ügyviteli tanácsadásunkra!

SAP Silver Partner

Az Acterra International Kft. több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik vállalatirányítási rendszerek bevezetésében.

További bejegyzések

Ügyfeleink az SAP B1-ról

Az Ipar Napjai kiállításra időzítve forgattuk első kisfilmjeinket, amelyen két ügyfelünk beszél arról, hogy milyen indokok alapján választották az SAP Business One-t, hol segíti a cég működését és milyen előnyökkel járt a rendszer bevezetése.

Így tedd hatékonnyá a termeléstervezést ERP rendszerrel

Bejegyzésünkben a hatékony termelésirányítás ismérveit gyűjtöttük össze. Olvassa el, miért érdemes ERP rendszerrel terveznie az összetett termelési folyamatokat!

Pénzügyi terv jelentése és útmutató

Pénzügyi terv jelentése és útmutatóA...

SAP vállalatirányítási rendszer árak

SAP vállalatirányítási rendszer árakAz...

SaaS (software as a service) jelentése és előnyei

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek...