Termelés­irányítási rendszer (PPS szoftver)

Minden vállalatirányító szeretné, ha a termelési folyamatok, a gyártási információk és a készletek mind egy felületen és átláthatóan lennének nyomon követhetők. Az Acterra International tanácsadóinak segítségével gördülékenyen alakíthatja át vállalkozása teljes termelésirányítási platformját a hatékonyabb működés érdekében.

Mi is pontosan a termelés­irányítási szoftver?

A termelésirányító rendszereket, másnéven PPS (Production Planning System) programokat a termeléstervezés, a gyártási folyamatok, a készletezés és a logisztikai feladatok menedzselésére használják.

Az Acterra olyan integrált vállalatirányítási szoftverek bevezetését tűzte ki céljául, melyekkel eredményesen vezényelhetők le a termelési műveletek is. Az SAP alapú programokban egységesül a vállalat összes tevékenysége: az adatbázis felépítésnek köszönhetően számos különböző forrásból ingerálhatók az adatok akár valósidőben is. Így valósulhat meg, hogy a termelésirányítási folyamat a szükségletszámítástól egészen a készáru raktározásáig könnyedén nyomon követhető.

Termelésirányítási rendszer

Valódi megoldások vállalatirányításban: kérjen segítséget az Acterra szakembereitől!

Termeléstervező program

Milyen előnyökre tehet szert termelés­irányítási rendszer bevezetésével?

 1. Optimalizálhatja készleteit: egy jól bevezetett termelésirányítási rendszer használatával nem keletkeznek hirtelen készletkimaradások és felesleges termékek sem gyűlnek fel raktárban. Előre kiszámítható a szükséges alapanyag és termékmennyiség, mely nagyban hozzájárul a felesleges készletállományok felszámolásához.
 2. Megalapozott termelésirányítási döntéseket hozhat: a valós idejű adatok megtekintésével sokkal magabiztosabban hozhat meg fontos döntéseket, melyek a gyártási tevékenységre is hatással lesznek.
 3. Kézben tarthatja a termelési műveletek: az esedékes gyártási feladatokat napi, heti és havi szinten ütemezheti (PPS One). Diagramokon és elemzéseken keresztül követheti nyomon stratégiája eredményességét.
 4. Élőmunka felhasználás optimalizálása: a megfelelő dolgozói létszám biztosítása elengedhetetlen a zavartalan gyártás lebonyolításához. A dolgozói ráfordítások követésével pontos utókalkuláció végezhető, finomíthatók a normaidők, tervezhetőbbé tehetők a műszakbeosztások.
 5. Növelheti forgalmát: a termeléssel összehangolt logisztika gyorsabb szállítást eredményez. A vásárlóknak fontos a pontos szállítás, ezért nő a valószínűsége, hogy megrendelői legközelebb is Önt választják majd, a kevésbé hatékony versenytársakkal szemben.
 6. Korán felismerheti a termelési folyamat buktatóit: az előállítási képesség teljeskörű áttekintésével jelentősen csökkenthetők a veszteséges termelési műveletek.
 7. Időt és költségeket spórolhat: a jól megszervezett termelési folyamatok hatására minimálisra redukálhatók az üresjáratok A készletgazdálkodás optimalizálásával csökkennek a beszerzési költségek és megszűnnek a kiugró értékek a vállalati cashflow-ban.
Acterra termelésirányítási program

A termelés­irányítási rendszerek működése

A vállalatok úgy tudják a jelenlegi és a jövőbeli vásárlói igényeket a leghatékonyabban kiszolgálni, ha ellenőrzés alatt tartják a megvásárolt nyersanyagokat és megtervezik azok felhasználását. Könnyen előfordulhat, hogy anyagszükséglet tervező rendszer (MRP) nélkül a manuális számítások pontatlanok lesznek. A rossz termelésirányítási döntések pedig jelentős veszteségeket okozhatnak:

 • Ha a vállalat nem szerez be elég alapanyagot a gyártáshoz, akkor már az első szakaszban elcsúszik a termelés és nem lehet időben teljesíteni a megrendelői igényeket.
 • Ha túl sok alapanyag halmozódik fel, a raktárak kapacitásai megtelnek és felesleges kiadásokat kell elkönyvelni idő előtt. Különösen nagy károk keletkeznek, ha az alapanyag szavatossági ideje véges.
 • A termelés időtartamának kiszámításában is megeshetnek tévedések: ha a gyártás nem kezdődik el pontosan, akkor végső soron az eladási folyamatok kerülhetnek veszélybe.

Az Acterra International által forgalmazott SAP Business One rendszerével ezek a problémák megelőzhetők.

Acterra termelésirányítási program
Termelésirányítási program használata

Milyen kérdésekre ad választ egy termelésirányítási rendszer?

 • Milyen termékek gyártására van szükség?
 • Milyen termékek fognak hamarosan elfogyni?
 • A változó megrendelői igények kiszolgálása érdekében hogyan kell módosítani a termelési terveken?
 • Mikorra kell a gyártást elkezdeni, hogy időben elkészüljön a késztermék?
 • Milyen folyamatok élveznek prioritást?
 • Milyen szállítási alternatívával lehet a vásárlókat a leggyorsabban kiszolgálni?

Kiknek ajánljuk termelésirányítási szoftver megoldásokat?

 1. Azoknak a cégeknek, akik integrált vállalatirányítási programban akarják átlátni folyamataikat a termelésirányításon át egészen az erőforrástervezésig.
 2. Olyan vállalatoknak, akiknek külön helyszínen zajlanak a gyártási, értékesítési és logisztikai tevékenységeik, ezért egy átfogó szoftver segítségével szeretnék az információhalmazokat egységesíteni.
 3. Azoknak a vállalatvezetőknek, akiknek fontos, hogy a program saját vállalkozásuk egyedi paramétereihez legyen igazítva.
 4. Azoknak a vállalkozásoknak, akik a piac előtt akarnak járni és nyitottak az innovációra.
 5. A vállalat- és termelésirányítási program használata nem igényel különösebb informatikai tudást, így azoknak is bátran ajánljuk, akik nem érzik erősségüknek a számítógépes szoftvereket.

A termelésirányító rendszerek integrálásáról további tájékoztatást nyújtanak munkatársaink. Kérjen egyedi ajánlatot termelés- és vállalatirányítási megoldásunkról űrlapunk kitöltésével!

Zsila Zsolt - Acterra

Zsila Zsolt

Tanácsadó

Érdeklődik vállalatirányítási megoldásaink iránt?

Ismerje meg szolgáltatásainkat egy ingyenes konzultáció során!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

PPS ONE

SAP BUSINESS ONE

SAP STARTER PACKAGE