Termelés­irányítási rendszer (PPS szoftver)

Minden vállalatirányító szeretné, ha a termelési folyamatok, a gyártási információk és a készletek mind egy felületen és átláthatóan lennének nyomon követhetők. Az Acterra International tanácsadóinak segítségével gördülékenyen alakíthatja át vállalkozása teljes termelésirányítási platformját a hatékonyabb működés érdekében.

Mi is pontosan a termelés­irányítási szoftver?

A termelésirányító rendszereket, másnéven PPS (Production Planning System) programokat a termeléstervezés, a gyártási folyamatok, a készletezés és a logisztikai feladatok menedzselésére használják.

Az Acterra olyan integrált vállalatirányítási szoftverek bevezetését tűzte ki céljául, melyekkel eredményesen vezényelhetők le a termelési műveletek is. Az SAP alapú programokban egységesül a vállalat összes tevékenysége: az adatbázis felépítésnek köszönhetően számos különböző forrásból ingerálhatók az adatok akár valósidőben is. Így valósulhat meg, hogy a termelésirányítási folyamat a szükségletszámítástól egészen a készáru raktározásáig könnyedén nyomon követhető.

Termelésirányítási rendszer

SAP Cloud Platform: valós idejű és innovatív vállalatirányítás. Vegyen részt ingyenes rendszerbemutató tanácsadásunkon!

Termeléstervező program

Milyen előnyökre tehet szert termelés­irányítási rendszer bevezetésével?

 1. Optimalizálhatja készleteit: egy jól bevezetett termelésirányítási rendszer használatával nem keletkeznek hirtelen készletkimaradások és felesleges termékek sem gyűlnek fel raktárban. Előre kiszámítható a szükséges alapanyag és termékmennyiség, mely nagyban hozzájárul a felesleges készletállományok felszámolásához.
 2. Megalapozott termelésirányítási döntéseket hozhat: a valós idejű adatok megtekintésével sokkal magabiztosabban hozhat meg fontos döntéseket, melyek a gyártási tevékenységre is hatással lesznek.
 3. Kézben tarthatja a termelési műveletek: az esedékes gyártási feladatokat napi, heti és havi szinten ütemezheti (PPS One). Diagramokon és elemzéseken keresztül követheti nyomon stratégiája eredményességét.
 4. Élőmunka felhasználás optimalizálása: a megfelelő dolgozói létszám biztosítása elengedhetetlen a zavartalan gyártás lebonyolításához. A dolgozói ráfordítások követésével pontos utókalkuláció végezhető, finomíthatók a normaidők, tervezhetőbbé tehetők a műszakbeosztások.
 5. Növelheti forgalmát: a termeléssel összehangolt logisztika gyorsabb szállítást eredményez. A vásárlóknak fontos a pontos szállítás, ezért nő a valószínűsége, hogy megrendelői legközelebb is Önt választják majd, a kevésbé hatékony versenytársakkal szemben.
 6. Korán felismerheti a termelési folyamat buktatóit: az előállítási képesség teljeskörű áttekintésével jelentősen csökkenthetők a veszteséges termelési műveletek.
 7. Időt és költségeket spórolhat: a jól megszervezett termelési folyamatok hatására minimálisra redukálhatók az üresjáratok A készletgazdálkodás optimalizálásával csökkennek a beszerzési költségek és megszűnnek a kiugró értékek a vállalati cashflow-ban.
Acterra termelésirányítási program

A termelés­irányítási rendszerek működése

A vállalatok úgy tudják a jelenlegi és a jövőbeli vásárlói igényeket a leghatékonyabban kiszolgálni, ha ellenőrzés alatt tartják a megvásárolt nyersanyagokat és megtervezik azok felhasználását. Könnyen előfordulhat, hogy anyagszükséglet tervező rendszer (MRP) nélkül a manuális számítások pontatlanok lesznek. A rossz termelésirányítási döntések pedig jelentős veszteségeket okozhatnak:

 • Ha a vállalat nem szerez be elég alapanyagot a gyártáshoz, akkor már az első szakaszban elcsúszik a termelés és nem lehet időben teljesíteni a megrendelői igényeket.
 • Ha túl sok alapanyag halmozódik fel, a raktárak kapacitásai megtelnek és felesleges kiadásokat kell elkönyvelni idő előtt. Különösen nagy károk keletkeznek, ha az alapanyag szavatossági ideje véges.
 • A termelés időtartamának kiszámításában is megeshetnek tévedések: ha a gyártás nem kezdődik el pontosan, akkor végső soron az eladási folyamatok kerülhetnek veszélybe.

Az Acterra International által forgalmazott SAP Business One rendszerével ezek a problémák megelőzhetők.

Acterra termelésirányítási program
Termelésirányítási program használata

Milyen kérdésekre ad választ egy termelésirányítási rendszer?

 • Milyen termékek gyártására van szükség?
 • Milyen termékek fognak hamarosan elfogyni?
 • A változó megrendelői igények kiszolgálása érdekében hogyan kell módosítani a termelési terveken?
 • Mikorra kell a gyártást elkezdeni, hogy időben elkészüljön a késztermék?
 • Milyen folyamatok élveznek prioritást?
 • Milyen szállítási alternatívával lehet a vásárlókat a leggyorsabban kiszolgálni?

Kiknek ajánljuk termelésirányítási szoftver megoldásokat?

 1. Azoknak a cégeknek, akik integrált vállalatirányítási programban akarják átlátni folyamataikat a termelésirányításon át egészen az erőforrástervezésig.
 2. Olyan vállalatoknak, akiknek külön helyszínen zajlanak a gyártási, értékesítési és logisztikai tevékenységeik, ezért egy átfogó szoftver segítségével szeretnék az információhalmazokat egységesíteni.
 3. Azoknak a vállalatvezetőknek, akiknek fontos, hogy a program saját vállalkozásuk egyedi paramétereihez legyen igazítva.
 4. Azoknak a vállalkozásoknak, akik a piac előtt akarnak járni és nyitottak az innovációra.
 5. A vállalat- és termelésirányítási program használata nem igényel különösebb informatikai tudást, így azoknak is bátran ajánljuk, akik nem érzik erősségüknek a számítógépes szoftvereket.

A termelésirányító rendszerek integrálásáról további tájékoztatást nyújtanak munkatársaink. Kérjen egyedi ajánlatot termelés- és vállalatirányítási megoldásunkról űrlapunk kitöltésével!

Oroszlán Gábor - Acterra

Oroszlán Gábor

Senior tanácsadó

Érdeklődik vállalatirányítási megoldásaink iránt?

Ismerje meg szolgáltatásainkat egy ingyenes konzultáció során!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

PPS ONE

SAP BUSINESS ONE

BX MANUFACTURING

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

SAP webinárium - Acterra International

Regisztrálok

You have Successfully Subscribed!