Így tedd hatékonnyá a termelés­tervezést ERP rendszerrel

A termeléstervezés a modern gyártási folyamatok alapvető eleme. Nélküle a vállalkozások nem tudják naprakészen ütemezni az előállítási műveleteiket. Egy, a cég működésével összehangolt vállalatirányítási rendszer a termeléstervezést is megkönnyíti. Bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogyan fokozhatja a termeléstervezés hatékonyságát az ERP rendszerek bevezetése.

Termeléstervezés ERP szoftverrel

Termeléstervezés ERP rendszerrel

A alábbi négy lépés folyamatos végrehajtásával hatékonyan optimalizálható a termeléstervező folyamat:

 1. A kereslet előrejelzése
  A várható kereslet előrejelzése nélkül nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy mennyi terméket kell valójában gyártanunk. Mindig a lehető legpontosabb kereslet becslési módszer garantálja a legjobb végeredményeket, ezért érdemes egy optimista, egy realista és egy pesszimista előrejelzést is készíteni. Az igények megfelelő kalkulálásával sokkal eredményesebbé tehetjük a termeléstervezést.
 2. Alternatívák ütemezése
  A különböző menetrendek létrehozása a termeléstervezésben elkerülhetetlen feladat. Az ütemtervek felállításában hasznosíthatjuk vállalatunk ERP rendszerét: kapacitásaink, a rendelkezésünkre álló időkeret és a gyártó berendezéseink ismeretében a szoftver kiszámítja az ideális termelési ütemezést.
 3. Ellenőrzés
  Azáltal, hogy termelési tervünket termelésirányító rendszer segítségével állítjuk össze, nagyon jól ellenőrizhetjük a terv végrehajtását, megvalósulását. Az adatokat, analitikákat nyomon követhetjük a vállalatirányítási program felületén és a folyamat végéig rugalmasan menedzselhetjük a termelést.
 4. Értékelés és kiigazítás
  Miután egy ciklus lezárult, a szoftver teljes elemzést készít a végbement ütemtervről. Kiemeli azokat a területeket, ahol kifejezetten jól teljesített a vállalkozás és felhívja a figyelmet azokra a pontokra, ahol nagyobb hatékonyságra lenne szükség.
Termelésirányítás folyamata

Miért érdemes ERP rendszert használni termelésirányítás során?

 • ha elkezdjük pontosan mérni a termelési időt részfolyamatok szerint lebontva, pontosabb előrejelzéseket készíthetünk
 • a normáktól való eltérés megmutatja, hogy mely területek teljesítenek átlagon felül és mely területeken kell gyorsítani a folyamatot
 • a pontos ütemtervek végeredményben csökkentik a költségeket, hiszen minimalizálni lehet az elvesztegetett kapacitásokat
 • a termelésirányítás során mindig valós idejű betekintést nyerhetünk a folyamatokba, így megfontolt döntéseket tudunk hozni
 • a manuális jelentések elkészítése rendkívül sok időt igényel, azonban egy ERP rendszer segítségével felgyorsíthatjuk a vezetői beszámolók elkészítési idejét is

Manapság már nem csak multinacionális nagyvállalatoknak elérhetőek a fejlett termeléstervezés és termelésirányítás rendszerek. A kis- és középvállalkozások is számos „dobozos” ERP rendszert használhatnak: ha szeretné feltérképezni cége lehetőségeit, vegye fel kapcsolatot velünk és jelentkezzen SAP konzultációra!

SAP Silver Partner

Az Acterra International Kft. több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik vállalatirányítási rendszerek bevezetésében.

További bejegyzések

Ügyfeleink az SAP B1-ról

Az Ipar Napjai kiállításra időzítve forgattuk első kisfilmjeinket, amelyen két ügyfelünk beszél arról, hogy milyen indokok alapján választották az SAP Business One-t, hol segíti a cég működését és milyen előnyökkel járt a rendszer bevezetése.

Pénzügyi terv jelentése és útmutató

Pénzügyi terv jelentése és útmutatóA...

SAP vállalatirányítási rendszer árak

SAP vállalatirányítási rendszer árakAz...

SaaS (software as a service) jelentése és előnyei

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek...