Üzleti terv készítése 

2019, nov 20 | Üzleti tervezés

Az üzleti terv elsősorban a cég befektetőinek és partnereinek készül, hiszen ők az üzleti terven keresztül érthetik meg egy vállalkozás célkitűzéseit és a termékek, szolgáltatások egyediségét. Azonban a cégvezetőknek is hasznos, ha külső szemmel vizsgálhatják meg saját működésüket és a jövőre vonatkozó elképzeléseiket. Bejegyzésünkben bemutatjuk egy jól felépített üzleti terv részeit és ismérveit.

Mi az üzleti terv és milyen vállalkozásnak kell elkészíteni?

Az üzleti tervben meglévő vagy leendő vállalkozásunkat, célkitűzéseinket, eladásra szánt termékünket, szolgáltatásunkat és a szükséges eszközöket valamint anyagi vonzatukat ismertetjük. Egy termelő cégnek például meg kell terveznie, hogy milyen anyagokat mekkora mennyiségben fog felhasználni, illetve mekkora bértömeget szükséges kifizetni, majd a költségek összeadása után összevetheti azt a tervezett eladási árral és bevétellel.

A folyamat célja önmagunk és befektetőink valósághű tájékoztatása, ezért kifejezetten fontos, hogy ne próbáljunk hamis vagy túl optimista képet rajzolni. Ezzel ugyanis a saját tőkénket és más vagyonát is kockáztatjuk.

A tökéletes üzleti terv készítése

Az üzleti terv a cégvezetők elé is tükröt tart

Mikor kell üzleti tervet készíteni?

 1. Induló vállalkozásnál: cégalapításnál készítenünk kell egy üzleti modellt, ami rögzíti a fő célkitűzéseinket és megmutatja, hogy nyereséges-e az ötletünk. Az üzleti tervezés kiváló demóként szolgál és a későbbiekben is hasznunkra válik: megfigyelhetjük, hogy sikerült-e elérnünk a tervezés során kitűzött mérföldköveket.
 2. Kezdő vállalkozásnál: egy jól összeállított üzleti terv segít az első akadályok gördülékeny leküzdésében. Az indulást követően rengeteg bizonytalan tényezővel kell kalkulálni, de ha időben észrevesszük, hogy egy területen túlköltekeztünk vagy valahol elmaradnak a bevételek, akkor időben be tudunk avatkozni.
 3. Ha befektetésre van szüksége a vállalatnak: ha a kezdeti tervezés során már bebizonyosodott, hogy a cégötletünk működőképes, akkor gyakran az a következő lépés, hogy befektetőket találjunk. A hitelezők/társtulajdonosok biztosan meg akarják érteni a cég lehetőségeit mielőtt pénzt bíznak a vállalkozásra.
 4. Nyomon követésre: meglévő vállalkozásunk ellenőrzésére is használhatjuk az üzleti tervet. Megtudhatjuk, hogy állnak a bevételeink, kiadásaink, illetve hogy mennyire gazdaságos a cég működése. Ha a tervezett számok jelentősen eltérnek a teljesült értékektől, ideje új pályát vázolni a cégnek.
 5. Átalakítás, fejlesztés során: minden fejlesztés újabb pénzügyi kockázatokkal jár a vállalkozásunkra nézve. Pontosan ismernünk kell a plusz kiadásokat, a szükséges extra bevételeket és hogy ezeket milyen módon és mikor fogjuk realizálni.
 6. Új üzleti partner: ha új együttműködésre készül a vállalat (például egy céggel, akinek közvetíteni akarjuk a termékét/szolgáltatását) friss üzleti tervvel kell előrukkolnunk, hiszen az a célunk, hogy valós és bizalomépítő adatokat közöljünk leendő partnerünkkel. A dokumentumban be kell mutatnunk a cég működését, az elért eredményeinket és elképzeléseinket is a jövőről.
Az üzleti terv legfontosabb részei

Induló és működő vállalkozásoknak is kell üzleti terv

Az ideális üzleti terv sajátosságai

 • Reális: az üzleti terv azért készül, hogy megpróbáljuk előre vetíteni a vállalkozásunk gazdasági helyzetét. Ezért a kezünkben lévő adatokat nem szabad arra felhasználni, hogy jobb színben láttassuk magunkat mások előtt, hiszen végső soron ezzel akár végzetes károkat is okozhatunk a cégünknek és márkánknak. Üzleti tervezés során figyelnünk kell arra, hogy kiemeljük ugyan a pozitívumainkat, de ne hallgassuk el a problémákat se hitelezőin és partnerein elől.
 • Könnyedén értelmezhető: üzleti tervet gyakran külső személyeknek készítünk, ezért a számukra releváns és érthető információkat kell tartalmaznia. Másként tolmácsoljuk céljainkat a nekünk hitelező banknak vagy egy fontos potenciális megrendelőnek. Mindig gondoljuk át az írás apropóját és célközönségét.
 • Megfelel a formai feltételeknek: az üzleti terveknek megvannak az alapvető szakmai követelményei, melyeket érdemes betartani. A befektetők és hitelbírálók gyakran napi több tucat tervet is átolvasnak, így könnyen amatőrnek gondolhatják a céget, ha nem látják át azonnal a dokumentumot.
Az üzleti terv szerepe a vállalkozás életében

Az üzleti tervhez rengeteg adat és reális becslés szükséges

Az üzleti terv részei

 1. Vezetői összefoglaló: az első rész mindig a legfontosabb fejezete az üzleti tervnek, hiszen ezt olvassák el a legtöbben. Nagyon röviden, ideális esetben maximum egy oldal terjedelemben kell átadnunk cégünk üzletfilozófiáját és elképzeléseinket. Érdemes a vezetői összefoglalót akkor megírni, ha az üzleti terv többi fejezete már elkészült, hiszen itt egy összefoglalóról beszélhetünk. Ismertetnünk kell szolgáltatásunkat vagy termékünket, a piacunkat, illetve ha új piacot szeretnénk teremteni, akkor ennek a módját. Pontosan meg kell határozni, hogy milyen szakaszban van a projektünk: prototípus előállítás, termeléstervezés, értékesítés. Nem szabad megfeledkezni a legfontosabb üzleti adatokról sem: vázolni kell a bevételeket, kiadásokat, várható profitot és a megtérülési mutatókat. Az utolsó harmadban pedig a munkatársak, a csapat prezentálására érdemes kitérni.
 2. A vállalkozás bemutatása: a cégünk rövid ismertetése után az általános adatok közlése történik. Az alapítás idejétől kezdve a cégjegyzékszámon át a jogi képviselők megnevezéséig minden hivatalos és formai információt meg kell osztani ebben a fejezetben.
 3. A vállalkozás üzleti működése: ebben a részben meg kell fogalmaznunk a piacon betöltött helyzetünket, az ágazati sajátosságokat és jövőbeli céljainkat is. Induló vállalkozás esetén a cégünk üzleti működése valójában a piaci belépés kihívásaival és ezek áthidalásával egyenlő.
 4. A vállalkozás technológiai működése: a technológiai szakaszban azt kell részleteznünk, hogy termékünk vagy szolgáltatásunk milyen állapotban van az üzleti terv készítésekor. Ez lehet egy ötlet, egy már meglévő, fejlesztés alatt álló bétaverzió, de mindenképp fel kell tüntetnünk, hogy hány kilóméteres a projekt.
 5. Pénzügyi tervberuházóink és hitelezőink ezt a részt fogják a legalaposabban átolvasni. Tervünkben a kiadásokat, bevételeket, a mérleget, cash flow-t mind valósághűen kell feltüntetni.
 6. Melléklet: a mellékletben számos további információt feltüntethetünk, például a termék tulajdonságait, grafikai anyagokat, a csapat vezető tagjainak szakmai önéletrajzát vagy az elvégzett piackutatás részletes adatait.

Ezeken kívül el kell látnunk az üzleti tervet egy előlappal és tartalomjegyzékkel is. Az előlapon szerepeljen a vállalkozásunk hivatalos neve és logója. A tartalomjegyzékben átláthatók az általunk érintett témák, így akár az olvasó személy ki is hagyhatja a számára lényegtelen fejezeteket.

Azok a vállalatok tudnak leggyorsabban alkalmazkodni a változásokhoz, amelyeknek azonnal elérhető üzleti adatok állnak a rendelkezésére. A vállalati információs rendszerek hatalmas segítséget nyújtanak az üzleti terv elkészítése és frissítése során is, hiszen automatikusan ellenőrizni lehet a tervek teljesülését segítségükkel. Az Acterra International ebben segíti ügyfeleit: rendszereink tervezhetővé és ellenőrizhetővé teszik a vállalatirányítás minden részterületét.

SAP Silver Partner

Az Acterra International Kft. több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik vállalatirányítási rendszerek bevezetésében.

További bejegyzések

Ügyfeleink az SAP B1-ról

Az Ipar Napjai kiállításra időzítve forgattuk első kisfilmjeinket, amelyen két ügyfelünk beszél arról, hogy milyen indokok alapján választották az SAP Business One-t, hol segíti a cég működését és milyen előnyökkel járt a rendszer bevezetése.

Így tedd hatékonnyá a termeléstervezést ERP rendszerrel

Bejegyzésünkben a hatékony termelésirányítás ismérveit gyűjtöttük össze. Olvassa el, miért érdemes ERP rendszerrel terveznie az összetett termelési folyamatokat!

Pénzügyi terv jelentése és útmutató

Pénzügyi terv jelentése és útmutatóMit...

SAP vállalatirányítási rendszer árak

SAP vállalatirányítási rendszer árakAz...

A felhőszolgáltatás előnyei a vállalatirányításban

A felhő alapú vállalatirányítási...

SaaS (software as a service) jelentése és előnyei

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek...