SaaS (software as a service) jelentése és előnyei

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek lettek a felhőalapú szolgáltatások. Az IT cégek és szakemberek mellett sok vállalat és magánszemély is letette már a voksát a cloud technológia mellett. Az egyik legismertebb és leggyakrabban használt felhőszolgáltatás típus az SaaS (Software as a Service), amely teljes körű szoftvermegoldást biztosít a felhasználóknak rendszeres havi vagy időszaki díj kifizetése ellenében. Ennek rengeteg előnye van, de azért nem árt tisztában lenni a korlátaival sem. A következőkben bemutatjuk, mit is jelent pontosan az SaaS és milyen erősségei, illetve gyengeségei vannak ennek a szolgáltatási módszernek.

SaaS: szoftver mint szolgáltatás

A Software as a Service lényege, hogy a felhasználók interneten keresztül kapcsolódhatnak alkalmazásokhoz, és így használhatják azokat. Az ügyfeleknek nem kell foglalkozniuk bonyolult IT rendszerek kidolgozásával és megvalósításával, mivel az SaaS lehetővé teszi, hogy szolgáltatásként fizessenek elő bizonyos funkciókra. Ilyen lehet az email, a naptár, könyvelési program vagy más irodai eszközök. Ezeket a felhasználók az igényeknek megfelelően tudják formálni, miközben az adatok elérhetőségéről és biztonságáról a szolgáltató gondoskodik.

Az SaaS népszerűsége nem meglepő, hiszen napjainkban egyre több cég és vállalkozás biztosítja munkavállalói számára az otthoni munkavégzés lehetőségét. A távmunkához pedig elengedhetetlen a megfelelő technológiai felkészültség. Ahhoz, hogy bárki bárhonnan és bármilyen eszközről elvégezhesse a munkáját, nagy szükség van szolgáltatott szoftverekre. Ennek létfontosságára a COVID-19 járványhelyzet is rámutatott. A munkaadók és munkavállalók nem kis kihívással találták magukat szembe, amikor, a helyzethez alkalmazkodva, hirtelen átváltottak home office-ra. Ugyanakkor a tanintézmények is hasonló problémákkal küzdöttek a digitális oktatás módszertanának kialakítása terén.

A fentiekből is látszik, hogy a szoftver mint szolgáltatásra mekkora igény van a 21. században. A jövőben valószínűleg még nagyobb érdeklődés övezi majd, ezért érdemes jobban megismerni az SaaS előnyeit és hátrányait.

saas megoldások

Software as a Service: egyszerű, gyors és költséghatékony

Korábban a felhasználóra hárult a szervergép építése, telepítése és karbantartása, ami igencsak meg tudta terhelni a pénztárcát. Az ezzel kapcsolatos teendők is eléggé időigényesek voltak, így az SaaS nagy változást jelent az ügyfelek életében. Lássuk, pontosan miről is van szó, illetve hogy milyen előnyökkel jár a szolgáltatott szoftver használata!

Egyszerű használat: a felhasználóknak nem kell speciális szoftvereket letölteniük és telepíteniük, mivel a legtöbb SaaS-alkalmazást közvetlenül a webböngészőjükből elérhetik, számítógépről vagy akár mobileszközről. Az ügyfelek előre tesztelhetik és ellenőrizhetik az egyes megoldásokat, így az SaaS a szolgáltató kiválasztását is meg tudja könnyíteni.

Gyors igénybevétel: mivel sem telepítéssel, sem konfigurálással nem kell foglalkoznia a felhasználónak, a szoftvert a szolgáltatáshoz való kapcsolódást követő pár órán belül el is kezdheti használni. Erre mondják azt, hogy egyszerű és nagyszerű!

Költséghatékonyság: a karbantartást és a szoftverfrissítést központilag végzik, így ezeknek a költsége alacsonyabb, nem beszélve arról, hogy ezek az összegek eloszlanak a felhasználók között. Ráadásul az ügyfeleknek általában csak a valóban használt funkciókért kell fizetni, hiszen eltérő csomagok között választhatnak.

Rendszeres frissítések: az üzemeltetők kiemelt figyelmet fordítanak a hatékony működésre, ezért rendszeresen végeznek szoftverfrissítéseket. Ezeknek köszönhetően a felhasználók mindig a legfrissebb verzióval dolgozhatnak.

Elérhető adatok: mivel az adatok a szolgáltatott szoftverek esetében a felhőben vannak tárolva, a felhasználók bárhonnan elérhetik azokat. A felhőszolgáltatásnak köszönhetően ezek az adatok nem vesznek el, így a felhasználók egy esetleges számítógépes meghibásodás esetén is biztos helyen tudhatják eddigi munkájukat.

A szolgáltatott szoftver árnyoldalai

A kecsegtető előnyök mellett azért találunk néhány hátrányt is, amelyeket mindenképp hasznos tudni!

Irányítási problémák: a szakértők meglátása szerint az SaaS alkalmazások hatékonyabbá és gyorsabbá tehetik a munkát, a termékek sokasága viszont számos irányítási és megfelelési problémát okozhat a cégeknek. Bizonyos esetekben több száz rejtett alkalmazás lehet a rendszerben, amelyeket az IT részlegnek fel kell kutatnia és be kell azonosítania a biztonsági kockázatok csökkentése érdekében.

Kétes biztonság és adatvédelem: a digitalizáció korában a kibertámadások és az adatszivárgások jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a vállalatok számára. Az SaaS alkalmazások utat nyithatnak ezeknek a támadásoknak, ezért kérdéses, hogy a felhasználók adatai mennyire vannak biztonságban. Természetesen az SaaS alkalmazások fejlesztői felismerték ezt, ezért komoly erőforrásokat fordítanak a kiberbiztonságra.

Integráció nehézsége: sokféle SaaS alkalmazás érhető el online. Ezeket nem könnyű úgy beilleszteni a munkakörnyezetbe, hogy hatékonyan tudjon működni más alkalmazásokkal együtt is. A szoftverek összehangolása viszont fontos szerepet játszik a vállalatok életében, ezért körültekintően kell kiválasztani az integrálható programokat.

Ahogy a pro és kontra lista is mutatja, a Software as a Service sok előnnyel rendelkezik, de mint minden rendszernek, ennek is vannak korlátai, illetve hátulütői. A jó hír az, hogy ezeket lehet ellensúlyozni, méghozzá úgy, hogy az ügyfél az igényeknek megfelelő szoftverszállítót választ.

software as a service

Az SaaS vállalatirányítási rendszerek

Az egyik leggyakrabban alkalmazott szoftver mint szolgáltatás a vállalatirányítási rendszer, ahol a szakemberek állandó támogatást nyújtanak, oktatásokat szerveznek és olyan szakértőgárdával rendelkeznek (IT és gazdasági területen jártas tanácsadók), akik megfelelő útmutatást tudnak nyújtani az esetleges hátulütők kiküszöbölésére. A kisebb cégek számára, amelyek nem rendelkeznek elég idővel és erőforrással saját szerver üzemeltetésére, ez lehet a megfelelő megoldás.

Összességében elmondható, hogy sok minden múlik a felhasználón, mivel a szoftverekkel szemben támasztott igényeiket pontosan kell megfogalmazniuk. Viszont a szállító vállalatoknak is van bőven teendőjük. Az ő dolguk ugyanis ellenőrizni a folyamatokat, és szükség esetén eligazítani az ügyfeleket a digitalizációs rendszerek útvesztőjében.

Milyen esetekben jön jól a Software as a Service? 

  1. Számos start up cég nem tud hatalmas, kényelmes kezdőtőkével elindulni. A szolgáltatásokat azonban ettől függetlenül el kell indítani és azt minőségi szolgáltatásként biztosítani az ügyfeleknek. Ilyen esetekben tökéletes az SaaS-szel elindulni.
  2. Hosszútávú együttműködésnél használhatók olyan szoftverek, amelyeket saját szerverre szükséges telepíteni, hiszen az idő során minden téren megtérül. Rövidebb projekteknél viszont érdemes az SaaS-t választani, hiszen sokkal gyorsabban bevezethető, hatékonyan használható és rugalmas.
  3. Vannak olyan programok, amelyekre csak esetenként van szükség a vállalati folyamatokban. Egy nem folyamatosan használt szoftverhez felesleges lenne saját szerveren üzemelő programot fenntartani, amikor megoldható a Software as a Service segítségével is.
  4. A mai világ jelentős része már otthonról is el tudja végezni munkáját. Ehhez azonban technikai rugalmasság szükséges. Fontos, hogy az alkalmazásokhoz ne csak webről, de akár a telefonunkról is hozzáférjünk. Az SaaS ezt az igényt is ki tudja szolgálni.

Az SaaS társai

A Software as a Services nem az egyetlen felhő alapú vállalati szolgáltatás. Röviden érdemes megemlíteni két társát, a PaaS-t és az IaaS-t.

A PaaS (Platform as a Service) segítségével a fejlesztők könnyedén hozhatnak létre alkalmazásokat, méghozzá a felhőben. Ez azt jelenti, hogy a szerverektől és operációs rendszerektől függetlenül használhatók.

Az IaaS (Infrastructure as a Service) feladata pedig röviden és egyszerűen a tárhely, kapacitás, hálózat és operációs rendszer biztosítása. Mindezt szintén a felhőben teszi.

 

Tetszett a Software as a Service előnyeit és hátrányait bemutató írásunk? Akkor olvasd el az SAP vállalatirányítási rendszer árakat bemutató bejegyzésünket is!

SAP Silver Partner

Az Acterra International Kft. több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik vállalatirányítási rendszerek bevezetésében.

További bejegyzések

Ügyfeleink az SAP B1-ról

Az Ipar Napjai kiállításra időzítve forgattuk első kisfilmjeinket, amelyen két ügyfelünk beszél arról, hogy milyen indokok alapján választották az SAP Business One-t, hol segíti a cég működését és milyen előnyökkel járt a rendszer bevezetése.

Így tedd hatékonnyá a termeléstervezést ERP rendszerrel

Bejegyzésünkben a hatékony termelésirányítás ismérveit gyűjtöttük össze. Olvassa el, miért érdemes ERP rendszerrel terveznie az összetett termelési folyamatokat!

Pénzügyi terv jelentése és útmutató

Pénzügyi terv jelentése és útmutatóA...

SAP vállalatirányítási rendszer árak

SAP vállalatirányítási rendszer árakAz...