Így segíti a mesterséges intelligencia az ERP-rendszereket

A mesterséges intelligencia, gyakran rövidítve AI (Artificial Intelligence) az életünk számos területén jelen van. Manapság napi szinten használjuk és találkozunk vele úgy, hogy akár észre sem vesszük: a Netflix filmajánló rendszerétől kezdve egészen a Google hirdetési algoritmusáig. A közelmúltban az ERP-rendszerek világában is bemutatkozott a gépi tanulás, azaz machine learning, hogy a szoftveres vállalatirányítást kiszámíthatóbbá és eredményesebbé tegye. Vizsgáljuk meg, hogyan segíti elő a MI-alapú vállalatirányítási rendszer egy vállalat sikerességét.

AI vezérelt termékmenedzsment

A beszerzéstől a raktáron át egészen az ügyfélig hosszú és bonyolult úton jutnak el a termékek végső helyükre, a vásárlókig. Kiszámítani, hogy melyik fázisban épp mennyi árucikk található nagyon fontos és bonyolult készletezési feladat. A termékek kezelése több vállalati területen is átível, ennek az egyszerűbb menedzselésére a cégek ERP-rendszereket használnak. A mesterséges intelligencia hatékonyabb és magasabb szinten ellenőrzött készletezést tesz lehetővé a termékáramlás előrejelzésével, emellett kiváló a fárasztó és hosszadalmas készlet-összehasonlítás elkerülésére is. A precíz AI-vezértelt raktárkezelésen olyan változók sem fognak ki, mint például új termék bevezetése vagy épp a kereslet hirtelen változása.

Előrejelzés mesterséges intelligenciával

A vállalati előrejelzés hatalmas erővel bír a vállalatirányításban. Legyen szó mikro, KKV vagy nagy méretű vállalkozásról, történeti adatelemzéssel kulcsfontosságú eladási és piaci trendek tudatosíthatók (például szezonális változások), amelyeket át lehet ültetni a gyakorlatba. Ha az ERP-szoftverek és az AI kéz a kézben járnak, akkor a cégvezetők és a különböző területek irányítói sokkal teljesebb képet kaphatnak a vállalat belső működéséről, és ennek megfelelően cselekedhetnek. Növelhetik a termelést, hogy ki tudják szolgálni a keresletet, vagy épp csökkenthetik az alapanyag beszerzést, hogy ne halmozzanak felesleget.

AI ERP

Időtakarékoskodás automatizációval

A mesterséges intelligencia nemcsak javasolni, hanem cselekedni is tud. Például ellenőrzi a manuális számításokat, jelentéseket készít, automatikusan kitölt sablonokat. Ezek a folyamatok ráadásul időszakosan (havonta, negyedévente stb.) ismétlődnek, ezért rengeteg humán erőforrást lehet felszabadítani, ha a könnyen elvégezhető, de annál lényegesebb feladatokat inkább a gépekre bízzuk.

Az emberi munkaerőt a vállalkozás más részein lehet nagyobb erőbedobással alkalmazni, ahol elkerülhetetlen az emberi munkavégzés, mint az értékesítés vagy az ügyfélkezelés. A munkatársak tehermentesítése a produktivitáson is meg fog látszani. Emellett az ügyfelek elégedettsége is növekedhet, ha több idő marad panaszkezelésre és a kérdések megválaszolására.

Gép tanulás vállalatirányítás

Gyors ügyfélkezelés

A vállalatok célja, hogy ügyfeleik elégedettek legyenek, ezért mindent megtesznek legjobb tudásuk és teljesítményük szerint. Néhány egyszerű példa a mesterséges intelligencia alkalmazására az ügyfélélmény növelése érdekében:

  • Manapság a nap 24 órájában elérhetők chatbotok, amelyek megkönnyítik az ügyfélkezelést. Panasz esetén egy helpdesk szolgáltatásnál a bot képes felvenni az adatokat, majd néhány általános válasz után szakértőhöz irányítja az ügyfelet.
  • Segít a sales-es munkatársaknak, hogy milyen további szolgáltatásokat érdemes ajánlani az ügyfeleknek a CRM adatok alapján.
  • Automatikus válaszadással felszabadítható az emberi munkatársak ideje: az egyszerű kérdésekre a válaszokat gépi tanulás útján is meg lehet adni az ügyfeleknek.
  • Valós idejű betekintést lehet nyerni az ügyféladatokba, például mikor és mit vásárolt utoljára.
  • Egyszerű fizetési lehetőség hangfelismerés vagy képfeldolgozás alapján.

Magas szintű adatfeldolgozás

Napjaink ERP-rendszerei gigantikus mennyiségű adatot tárolnak, köztük valós idejű információkat, amelyek segítségével a vállalat számos szintjén fejlődést lehet elérni. Megvizsgálhatók az ügyfelek vásárlási szokásai, megjósolható a kereslet változása, a mesterséges intelligencia által optimalizálhatók az árak vagy épp tökéletesíthetők a marketing kampányok, csak hogy néhányat említsünk.

Mesterséges intelligencia ERP rendszer

Összegezve, a haladó szintű elemzési technológia

  • Alapul veszi a múltbéli történéseket a vállalkozás életében, ez alapján javaslatokat tesz a jövőre,
  • Valamint jelen idejű adatokat használ, amelynek tudatában megalapozottabban lehet fontos döntéseket meghozni.

Produktivitás növelése

Egy vállalatirányítási rendszer töviről hegyire ismeri a céges folyamatokat, míg a mesterséges intelligencia képes azokat a munkafázisokat is nevesíteni, amelyek nem térülnek meg eléggé. Vagy épp ellenkezőleg, amelyek a legtöbb hozzáadott értéket teremtik. Bármely szakaszról is legyen szó gyártástól kedve számlázáson át a szállításig, a vállalat tudatosíthatja a káros magatartást, és javíthat a műveleten. A leghasznosabb részeket pedig tovább lehet erősíteni, és a tapasztalatokat a kevésbé jól működő ágazatokban felhasználni.

Amikor egy vállalkozás látja azokat a területeket, amelyek korlátozzák a termelékenységet, akkor elkerülheti a nagyobb, akár munkaerő csökkentéssel vagy jelentős bevételkieséssel járó hibákat is. Ha semmi sem áll az innováció útjában, akkor a cég gyorsabban tud fejlődni, bővülni, új szolgáltatásokat és termékeket vezethet be. Nem utolsó sorban a munkatársak is szívesebben dolgoznak egy olyan helyen, ahol produktív és hasznos munkát végezhetnek.

Egy vállalkozás működtetése kemény munka, mérettől függetlenül. A cégvezető több dologért is felelős, és egyszerre jó néhány irányba meg kell osztani a figyelmét. Szerencsére a fejlett, felhő alapú vállalatirányítási rendszerek, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás több fronton is megkönnyítik az erőt próbáló feladatot. Ennek köszönhetően a modern cégvezetők ügyfeleikre, alkalmazottjaikra és a jobb termelékenységre tudnak összpontosítani.

Ön is nyitott az innovatív vállalatirányítási megoldásokra? Ingyenes üzletviteli tanácsadásunkon feltérképezzük vállalata lehetőségeit!

SAP Silver Partner

Az Acterra International Kft. több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik vállalatirányítási rendszerek bevezetésében.

További bejegyzések

Ügyfeleink az SAP B1-ról

Az Ipar Napjai kiállításra időzítve forgattuk első kisfilmjeinket, amelyen két ügyfelünk beszél arról, hogy milyen indokok alapján választották az SAP Business One-t, hol segíti a cég működését és milyen előnyökkel járt a rendszer bevezetése.

Így tedd hatékonnyá a termeléstervezést ERP rendszerrel

Bejegyzésünkben a hatékony termelésirányítás ismérveit gyűjtöttük össze. Olvassa el, miért érdemes ERP rendszerrel terveznie az összetett termelési folyamatokat!

Pénzügyi terv jelentése és útmutató

Pénzügyi terv jelentése és útmutatóA...

SAP vállalatirányítási rendszer árak

SAP vállalatirányítási rendszer árakAz...

SaaS (software as a service) jelentése és előnyei

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek...