ERP rendszer: fogalma, bevezetése és használata

Az ERP rendszerek hasznosságát ma már egyetlen vállalatvezető se kérdőjelezi meg. Egy ilyen vállalatirányítási rendszer nélkül ugyanis szinte lehetetlen versenyben maradni a piacon. Azonban az új ERP szoftver megvásárlása csak az első lépés, hiszen a legjobb VIR program se képes helyettesíteni az emberi tényezőt. A folyamatok nyomon követéséhez először rendet kell tenni a vállalat szervezeti egységeiben. Az ERP vállalatirányítási rendszer bevezetése remek alkalom arra, hogy a cég olajozott működését is biztosítsa. No, de ne ugorjunk ennyire előre! Előbb lássuk, mi az az erp rendszer pontosan!
Az ACTERRA International 2006-os alapítása óta több száz ERP vállalatirányítási rendszer projektben vettünk részt, így segítségünkkel megkönnyítheti cége felkészítését az új kihívásokra.

Az ERP jelentése

Az ERP jelentése Enterprise Resource Planning, a szavak rövidítéséből jött létre a kifejezés, mely gyorsan meghonosodott a magyar nyelvben is. Gyakran használjuk a magyar megfelelőjét, a VIR rövidítést (Vállalatirányítási Információs Rendszer), vagy a vállalatirányítási rendszer elnevezést is. A laikusok a szó hallatán legtöbbször egy olyan vállalati programra asszociálnak, mint például az Acterra International által is kínált SAP Business One VIR rendszer.

Az elnevezés mögött azonban a szoftveres támogatásnál több van: az ERP részét képezi a folyamatszervezés, optimalizálás és az ideális vállalati működés megteremtése is. Természetesen a 21. század technológia irányította világában hatalmas szerep hárul a szoftveres támogatásra, így elengedhetetlen része a folyamatnak.

Mire alkalmas egy ERP rendszer?

Az ERP egy olyan információs rendszer, amely a cég környezetéhez igazított információkat koordinálja. A rendszer hatással van a vállalat belső működésére, a környezetével folytatott interakciókra, valamint a munkavállalók és dolgozók munkájára. Hagyományosan kizárólag a vállalati erőforrások tervezését és koordinálását értették alatta, a gyakorlatban azonban a vállalati működés teljes koordinációjára használjuk.

Az információs rendszer fő összetevői:

 • az ember mint döntés előkészítő és döntéshozó;
 • a külső és belső információ;
 • a külső és belső hardver és szoftver elemek, szervezeti megoldások, azaz az orgver (forrás: wikipédia)

A vállalati folyamatok jelentős hasonlóságot mutatnak, így az ERP rendszerek részei (moduljai) gyakran hasonlóak, azonban minden cégnek lehetnek olyan sajátosságai, amelyek egyedi fejlesztési igényelnek. Az ACTERRA International-nél így kiépítettük egyedi fejlesztésre szakosodott kapacitásainkat is, hogy speciális igényeket is kielégíthessünk.

Ma már egy vállalat sem lehet versenyképes egy hatékony vállalatirányítási rendszer nélkül. Kérjen cégre szabott ajánlatot rendszerintegráció szolgáltatásunkra még ma!

erp jelentése: Enterprise Resource Planning

Az ERP rendszerek legfontosabb részei

A VIR rendszereknek többféle modulja ismert. Az osztályozásuk általában a vállalati részterületek és funkciók szerint tagolódik. A legtöbb rendszer, pl. az SAP ERP rendszer is a következő alap modulokra épül:

 • CRM
 • Értékesítés
 • Beszerzés
 • Készletgazdálkodás
 • Gyártás
 • Erőforrás tervezés
 • Anyagszükséglet tervezés
 • Projektmenedzsment
 • Szerviz
 • Pénzügy/ könyvelés
 • Kontrolling
 • Vezetői információ
 • Vevőszolgálat
 • Pénzügyi könyvelés, számvitel
 • Emberi erőforrások

Egy-egy vállalatnak azonban eltérő mértékben szükséges kiépíteni a rendszereket. Egy szoftverfejlesztő cégnél például minimális eredményt lehet elérni anyagmozgatási vagy raktárgazdálkodás professzionális szoftveres támogatásával. Egy autóipari beszállító – akitől többnyire legfeljebb néhány tucat vásárló rendel – nem igényel komolyabb értékesítés támogatást. Az ERP rendszereket mindig az adott vállalat igényeire kell szabni, így munkánk általában a cég feltérképezésével kezdődik.

Az ERP rendszer előnyei

 1. A rendszer legfontosabb előnye -, amely érezhető is a vállalatok mindennapi munkamenete során – hogy a különböző munkafolyamatokat gyorsabbá, egyszerűbbé és így hatékonyabbá teszi. Mindezt azáltal, hogy automatizálja a folyamatokat.
 2. Nemcsak operatív, de anyagi szempontból is kedvező, hogy egy ERP rendszer esetén nem különálló szoftverekről beszélünk, amelyek külön-külön tárolják és kezelik az adatokat. Itt több szoftverről egy egységként beszélhetünk, amelyek rendszerbe szervezve támogatják az adott ügymenetet. A folyamatosan naprakész adatok egyetlen adatbázisban tárolódnak és érhetők el.
 3. Segítségével a munkafolyamatok nyomon követhetők, átláthatók.
 4. A vezetőség a szoftverek segítségével könnyebben tud megalapozott döntéseket hozni, és mindezt időben.
 5. A vállalatirányítási rendszerek rugalmasak, így a vállalatnál történő változásokat könnyedén lekövetik.
sap modulok leírása

ERP rendszer: a kifejezés eredete, az ERP története

Az 1990-es években létezett egy másik rendszer, az MRP (Material Requirements Planning és Manufacturing Resource Planning). Ezek a rendszerek nem fedtek le annyi vállalati területet, mint az ERP, ezért a Gartner Group használni kezdte az ERP rendszer kifejezést, hogy megkülönböztesse az új rendszert az előzőektől. Ezek az ERP rendszerek már képesek voltak kiszolgálni a kisebb cégeket is, amelyek mind különböző iparágakban működtek. Az ERP rendszereket ugyanis iparág-specifikusan lehetett kialakítani.

Ahogy megjelent az ERP vállalatirányítási rendszer, hamar fejlődésnek is indult. Egyre több cég döntött úgy a 2000-es években, hogy a régi, elévült rendszereit, szoftvereit integrált vállalatirányítási rendszerre cseréli. Akkoriban még a rendszerek működésében leginkább a háttérfolyamatok voltak hangsúlyosak. Fordulópontnak számított az ERP rendszerek fejlődésében az internet elterjedése, ez ugyanis lehetővé tette a távolról való üzemeltetést.

A mai ERP rendszerek is folyamatosan fejlődnek. Jelenleg a legmodernebb rendszerek képesek felhő alapon is, valamint a mobileszközökön működni.

Tapasztalt tanácsadóink azonosítani tudják a legnagyobb megtérüléssel kecsegtető területeket, így egy költséghatékony javaslatcsomagot állítanak össze. Számtalan befejezett projekt bizonyítja, hogy már KKV méretű cégeknél is elérhető jelentős eredmény. A professzionális ERP rendszer már nem csak a nagyvállalatok kiváltsága.

ERP rendszer – Gyakran ismételt kérdések

Hogyan zajlik az együttműködés?

Szakembereink az ajánlatkérést követően felmérik cége jelenlegi munkafolyamatait, valamint az Ön igényeit. Ez alapján tudjuk megállapítani, hogy mely területeket szükséges automatizálni a hatékony és sikeres működés érdekében. Így tervezzük meg cégére szabva az egyedi SAP vállalatirányítási rendszert, amely bevezetését és üzemeltetését is vállaljuk. Igény esetén üzletviteli tanácsadás szolgáltatást nyújtunk díjmentesen, valamint probléma esetén ügyfeleink rendelkezésére állunk, hogy elhárítsuk azt.

Milyen szoftvercsomagokat igényelhetek?

Az Acterra International a piacvezető SAP vállalatirányítási rendszerekkel dolgozik. A különböző méretű vállalatok számára eltérő rendszereket kínálunk, hogy mindenki csak azért fizessen, amit használ is. Általánosságban az SAP Business One csomagot ajánljuk ügyfeleinknek, hiszen az ebben található szoftverek általában minden üzleti területet lefednek. Amennyiben azonban cége frissen indult, esetleg mikrovállalkozás, úgy elérhető az SAP starter package. Hiszen az ilyen kisvállalkozásokat is egy jól megtervezett vállalatirányítási rendszer segítheti előnyhöz a piacon.

Mi történik, ha cégem számára egyik csomag sem megfelelő?

Ebben az esetben is érdemes ajánlatot kérni tőlünk, hiszen szakértői szemmel meg tudjuk határozni, ha valóban egyik csomag sem alkalmas cége munkafolyamatainak automatizálására. Bár alapvetően az SAP vállalatirányítási rendszereivel dolgozunk, volt már rá példa, hogy egyedileg fejlesztett szoftvercsomagot szolgáltattunk ügyfelünknek. Így tehát ettől sem zárkózunk el, amennyiben erre tényleg szükség van.

Mely üzleti területeken érdemes SAP vállalatirányítási rendszert bevezetni?

Nem tudunk olyan területet említeni, ahol ne tudná hatékonnyá tenni a munkafolyamatot egy jól felépített ERP rendszer. Legyen szó gyártásról, kereskedelemről vagy szolgáltatásról, rengeteg időt, energiát és akár kiadást spórol meg a különböző cégeknek egy ilyen szoftvercsomag. Átveszi az adminisztráció terhét, naprakész és pontos.

Oroszlán Gábor - Acterra

Oroszlán Gábor

Senior tanácsadó

Érdeklődik vállalatirányítási megoldásaink iránt?

Ismerje meg szolgáltatásainkat egy ingyenes konzultáció során!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

SAP BUSINESS ONE

SAP ANALYTICS / FIORI

SAP HANA