ERP Rendszer Bevezetése

Az ERP rendszerek hasznosságát ma már egyetlen vállalatvezető se kérdőjelezi meg. Aki azonban már részese volt egy új ERP vállalatirányítási rendszer bevezetésének, tudja, hogy mennyi problémával néznek szembe ilyenkor a vállalatok. Az ACTERRA International 2006-os alapítása óta több száz ERP vállalatirányítási rendszer projektben vettünk részt, így segítségünkkel megkönnyítheti cége felkészítését az új kihívásokra.

Egy új ERP szoftver megvásárlása csak az első lépés, hiszen a legjobb VIR program se képes helyettesíteni az emberi tényezőt. A folyamatok nyomon követéséhez először rendet kell tenni a vállalat szervezeti egységeiben. Az ERP vállalatirányítási rendszer bevezetése remek alkalom arra, hogy a cég olajozott működését is biztosítsa. Az Acterra International kollégái épp ebben tudnak segíteni: tanácsadóink az ERP rendszer bevezetése során áttekintik az üzleti folyamatokat és segítenek lehatárolni a feladat és felelősségi köröket is. Az ERP program végeredményben hozzájárul a professzionális működéshez és a vállalkozás fejlődéséhez is.

Valódi megoldások vállalatirányításban: kérjen segítséget az Acterra szakembereitől!

Mire alkalmas egy ERP rendszer?

Az ERP jelentése Enterprise Resource Planning, a szavak rövidítéséből jött létre a kifejezés, mely gyorsan meghonosodott a magyar nyelvben is. Gyakran használjuk a magyar megfelelőjét, a VIR rövidítést (Vállalatirányítási Információs Rendszer), vagy a vállalatirányítási rendszer elnevezést is. A laikusok a szó hallatán legtöbbször egy olyan vállalati programra asszociálnak, mint például az általunk is kínált SAP Business One VIR rendszer.

Az elnevezés mögött azonban a szoftveres támogatásnál több van: az ERP részét képezi a folyamatszervezés, optimalizálás és az ideális vállalati működés megteremtése is. Természetesen a 21. század technológia irányította világában hatalmas szerep hárul a szoftveres támogatásra, így elengedhetetlen része a folyamatnak.

Az ERP rendszer defincícíója

Az ERP egy olyan információs rendszer, amely a cég környezetéhez igazított információkat koordinálja. Az ERP hatással van a vállalat belső működésére, a környezetével folytatott interakciókra, valamint a munkavállalók és dolgozók munkájára. Hagyományosan kizárólag a vállalati erőforrások tervezését és koordinálását értették alatta, a gyakorlatban azonban a vállalati működés teljes koordinációjára használjuk.

Az információs rendszer fő összetevői:

 • az ember mint döntéselőkészítő és döntéshozó;
 • a külső és belső információ;
 • a külső és belső hardver és szoftver elemek, szervezeti megoldások, azaz az orgver (forrás: wikipedia)

A vállalati folyamatok jelentős hasonlóságot mutatnak, így az ERP rendszerek részei (moduljai) gyakran hasonlóak, azonban minden cégnek lehetnek olyan sajátosságai, amelyek egyedi fejlesztési igényelnek. Az ACTERRA International-nál így kiépítettük egyedi fejlesztésre szakosodott kapacitásainkat is, hogy speciális igényeket is kielégíthessünk.

Az ERP rendszerek legfontosabb részei

A VIR rendszereknek többféle modulja ismert. Az osztályzásuk általában a vállalati részterületek és funkciók szerint tagolódik. Az általunk ajánlott SAP ERP rendszer például a következő alap modulokra épül:

 • CRM
 • Értékesítés
 • Beszerzés
 • Készletgazdálkodás
 • Gyártás
 • Erőforrás tervezés
 • Anyagszükséglet tervezés
 • Projektmenedzsment
 • Szerviz
 • Pénzügy/ könyvelés
 • Kontrolling
 • Vezetői információ
 • Vevőszolgálat
 • Pénzügyi könyvelés, számvitel
 • Emberi erőforrások

 

ERP Rendszer Bevezetése

Egy-egy vállalatnak azonban eltérő mértékben szükséges kiépíteni a rendszereket. Egy szoftverfejlesztő cégnél például minimális eredményt lehet elérni anyagmozgatási vagy raktárgazdálkodás professzionális szotveres támogatásával. Egy autóipari beszállító – akitől többnyire legfeljebb néhány tucat vásárló rendel – nem igényel komolyabb értékesítés támogatást.

Az ERP rendszereket mindig az adott vállalat igényeire kell szabni, így munkánk általában a cég feltérképezésével kezdődik.

Tapasztalt tanácsadóink azonosítani tudják a legnagyobb megtérüléssel kecsegtető területeket, így egy költséghatékony javaslatcsomagot állítanak össze. Számtalan befejezett projekt bizonyítja, hogy már KKV méretű cégeknél is elérhető jelentős eredmény. A professzionális ERP rendszer már nem csak a nagyvállalatok kiváltsága.

Oroszlán Gábor - Acterra

Oroszlán Gábor

Senior tanácsadó

Érdeklődik vállalatirányítási megoldásaink iránt?

Ismerje meg szolgáltatásainkat egy ingyenes konzultáció során!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

SAP BUSINESS ONE

SAP ANALYTICS / FIORI

SAP HANA