Könyvelő program

Ha vállalkozása könyvelési és pénzügyi folyamatait gyorsítani szeretné, valamint az adminisztráció költségeinek csökkentését tervezi, előbb-utóbb biztosan szüksége lesz szoftveres támogatásra. Nem véletlen, hogy a digitális transzformáció fontosságáról annyit lehet olvasni manapság: a versenyképesség és a vállalatfejlesztés egyik legjobb eszköze az automatizálás. Egy könyvelő program ebben rengeteget tud segíteni, azonban a megfelelő szoftver kiválasztása nem egyszerű feladat.

Az Acterra Internationalnél integrált vállalatirányítási folyamatok kivitelezésében segítjük ügyfeleinket tanácsadástól a bevezetésig és fenntartásig. Ebben az írásban pedig abban támogatjuk a téma iránt érdeklődőket, hogy megértsék a különböző könyvelő és vállalatirányítási szoftverek közötti különbségeket és végül megfontolt döntést tudjanak hozni.

Ma már egy vállalat sem lehet versenyképes egy hatékony vállalatirányítási rendszer nélkül. Kérjen cégre szabott ajánlatot rendszerintegráció szolgáltatásunkra még ma!

Mire jó egy könyvelő program?

Természetes, hogy nem mindenki foglalkozik naphosszat a különböző vállalatirányítási és könyvelő programok funkcióival, ezért először érdemes tisztázni, hogy mi is a könyvelő programok feladata. A szoftver kiválasztásánál mi is mindig a cégek igényeiből indulunk ki, mielőtt egy specifikus megoldást javasolnánk.

A könyvelő programok mindig egy adott vállalati terület szükségeire nyújtanak megoldást általában az alábbi modulokkal:

 • Követelések kezelése
 • Kötelezettségek kezelése
 • Főkönyvi számla
 • Számlázás, számlázó rendszer
 • Készletnyilvántartás (nem minden szoftver tartalmazza)
 • Beszerzés nyilvántartás
 • Értékesítés nyilvántartás
 • Beszámolók készítése

Tehát ezeket a rendszereket elsősorban a pénzügyes és könyvelő munkatársak fogják használni a szervezeten belül, és hatalmas segítséget nyújtanak nekik a beszámolók elkészítésében, de akár egy-egy cash-flow kimutatás elvégzésében is. Ha ilyen technológiával rendelkezik egy cég, drasztikusan javítani tudja a pénzügyi adatok hozzáférhetőségét, egészséges pénzügyi környezetet teremthetnek és a döntéshozatalt is lehet gyorsítani a segítségükkel. A pénzügyi mutatókon túl viszont nem sokat árul el egy ilyen program a vállalat napi működéséről. Ráadásul a legtöbb cégnek jóval több automatizálható adminisztrációs funkciója van, melyekhez többre van szükség egyszerű könyvelő programoknál.

Tény ugyanakkor, hogy egy egyszerű könyvelő program beszerzése jóval olcsóbb, mint az összetettebb rendszerek. Fel kell mérni tehát, hogy mire van igény és milyen programmal jár jobban hosszútávon a vállalkozás.

könyvelési programok

Könyvelő program vagy ERP rendszer?

Laikusok gyakran gondolják, hogy az ERP rendszer megnevezés csak egy újabb marketinges kreálmány a könyvelő programok elnevezésére. Valójában azonban teljesen más eszköztárról beszélhetünk. Ugyan vannak olyan funkciók, melyek megtalálhatók az ERP és könyvelő rendszerben is, de utóbbi kizárólag a pénzügyi és számviteli kollégák alap feladatait támogatja. Egy ERP rendszertől viszont jóval többet lehet elvárni.

A könyvelő programokkal ellentétben ezek a rendszerek részt vesznek pénzügyi menedzsment mellett az ellátási láncok kezelésében, ügyfélkapcsolatokban, értékesítésben, menedzsment döntéshozatal segítésében is.

Az ERP rendszerek képességei dinamikusan igazodnak az adott iparág sajátosságaihoz, ezért gyakran moduláris kialakítással értékesítik őket. Az ügyfelek így össze tudják válogatni a szükséges eszközöket és csak azt tartalmazza a csomag, amire valóban szükségük van.

A cél viszont mindig a produktivitás, a transzparencia, a hatékonyság és skálázhatóság növelése, így hatalmas segítség a vállalat fejlesztésében és a menedzsment döntéshozatalban.

Leggyakrabban a következő funkciók találhatók meg ERP termékekben:

 • CRM: „customer relationship management”, másnéven ügyfélkapcsolat kezelő modul. Feladata, hogy segítse az ügyfelekkel való kapcsolattartást akár meglévő, akár új potenciális partnerekről van szó. Általában az értékesítő és ügyféltámogató csapatok használják.
 • Értékesítés: ajánlatadás, felkeresések, feladatok
 • Feladatkezelő rendszer
 • Beszerzés: tenderek, ajánlatok értékelése, kiírások kezelése, stb.
 • Készletgazdálkodás
 • Raktárkezelés
 • Gyártás
 • Elérhető és szükséges erőforrások tervezése
 • Projektmenedzsment
 • HR, emberi erőforrásokkal tervezés
 • Szerviz
 • Kontrolling
 • Vevőszolgálat

Az említett funkciók mellett az ERP rendszerekben megtalálható általában minden olyan eszköz is, amely a könyvelő szoftverben. Tehát a szükségletek ismeretében kell dönteni arról, hogy könyvelő vagy ERP programra van szüksége a cégnek.

Elérhető könyvelő programok az Acterránál

Mi az Acterránál az integrált vállalatirányítási megoldások hívei vagyunk és elsősorban az SAP különböző termékeit vezetjük be ügyfeleinknél. Ma már rengeteg olyan ERP rendszer érhető el, amely megfizethető akár mikrovállalkozások számára is, ráadásul az SAP az aktuális igényeknek megfelelően bővíthető. El lehet indulni olyan alapfunkciókkal, amelyek egy könyvelő program képességeinek felelnek meg, később pedig a növekedéssel párhuzamosan bővíthető a funkció lista.

Ennek az a nagy előnye, hogy nem kell lecserélni a gyengébb képességű programokat új szoftverre. A dobozos megoldásoknak köszönhetően pedig bármely KKV cég folyamatai egyszerűsíthetők. Az SAP Business One például egy olyan megfizethető menedzsment megoldás, amely bármilyen vállalatméretben elérhető.

Kis vállalatméret esetében is létkérdés a hatékonyság, ezért nem szabad kompromisszumot hozni a menedzsment szoftver kiválasztása során. A kis cégeknek ez egy olyan kitörési pont, mellyel felvehetik a versenyt a legnagyobb versenytársakkal szemben is. Ráadásul nap mint nap tapasztaljuk, hogy a rugalmas kisvállalkozások sokkal gyorsabban vezetik be az SAP-t és a szoftver gyorsan részévé válik a vállalati kultúrának. Ha egy vállalkozás már a kezdeti időszakban automatizálásban gondolkodik, hosszú távon rengeteget profitálhat és versenyelőnyre tehet szert. A felhő alapú technológiának köszönhetően a cégvezetők pedig folyamatosan elérhető, megbízható adatokhoz jutnak, így pillanatok alatt tudnak jó döntéseket hozni.

Legyen szó gyártó cégről, kis vagy nagykereskedelmi ágazatról, esetleg szolgáltató szektorról, az SAP programcsaládban biztosan lehet találni hatékony megoldást.

Könyvelő program vagy ERP

Térképezze fel cége igényeit

Tanácsadó kollégáink több tucat rendszerbevezetést végeznek évente, melynek része az ügyféligények felmérése, a cég sajátosságainak és meglévő folyamatainak elemzése, valamint a tanácsadás is. Ha szeretné megismerni a legjobb vállalatirányítási rendszereket, vegye fel velünk a kapcsolatot és kollégáink készséggel bemutatják a megfelelő megoldást. Tudunk ajánlani egyszerűbb, olcsóbb kis- és középvállalkozásoknak szóló megoldásokat is, de teljeskörű felhőalapú vállalatirányítási rendszereket is építünk. Felmérjük, hogy az Ön igényeinek mely megoldás felel meg leginkább, majd támogatjuk a bevezetésben és a fenntartásban is.

Könyvelő program: miért válassza az Acterra szakembereit?

Hatékony kommunikáció

Elsődleges célunk, hogy vállalata munkafolyamatait gördülékennyé és hatékonnyá tegyük a megfelelő, cégre szabott vállalatirányítási rendszerrel. Az együttműködés során ügyfeleink bizalommal fordulhatnak hozzánk felmerülő kérdéseikkel és esetleges problémáikkal kapcsolatban.

Könyvelő program

Ingyenes tanácsadás

Számos kérdés és bizonytalanság merülhet fel, amikor egy cégvezető észreveszi, hogy a vállalatánál működő munkafolyamatok már nem elég hatékonyak. Az elavult módszerek és folyamatok akadályozzák a gördülékeny munkamenetet, ami nemcsak hogy eredményekhez nem vezet, de a munkavállalók motivációját is csökkenti. Ilyen esetben nem mindig tudják a vezetők, hogy pontosan mely folyamatok évültek el és, hogy hogyan tovább, hogyan orvosolhatják ezt a problémát.

Bizonytalanság és kérdések esetén vegye igénybe ingyenes SAP tanácsadás szolgáltatásunkat, hogy tiszta képet kaphasson arról, mely folyamatok a hátráltató tényezők vállalatánál. A konzultáció során arra is választ kaphat, hogy hogy tudjuk megoldani ezt a problémát és átfogó képet adunk a vállalatirányítási rendszerek működéséről, előnyeiről is.

Teljes körű szolgáltatás

Az Acterra International nem csupán biztosítja az igényelt szoftvereket, de a teljes folyamatot ránk bízhatják ügyfeleink. Első lépésben felmérjük a cég jelenleg működő folyamatait és a vezetőség igényeit, hogy megtervezhessük azt a rendszert, amely a lehető leghatékonyabbá teszi a vállalat működését. Felmérjük, mely folyamatok automatizálhatók és megoldást biztosítunk rá. A megtervezett rendszer kivitelezését, üzemeltetését és karbantartását is vállaljuk.

Nagy tapasztalat

Az Acterra International 13 éve foglalkozik az SAP vállalatirányítási rendszerek fejlesztésével, tervezésével és bevezetésével. Tanácsadóink magas szaktudással rendelkeznek, amelyet folyamatos továbbképzések során növelnek. Több mint 100 SAP bevezetést vezényeltünk már le, így pontosan ismerjük a rendszer minden apró részét.

Oroszlán Gábor - Acterra

Oroszlán Gábor

Senior tanácsadó

Érdeklődik vállalatirányítási megoldásaink iránt?

Ismerje meg szolgáltatásainkat egy ingyenes konzultáció során!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

SAP BUSINESS ONE

SAP ANALYTICS / FIORI

SAP HANA