Készletnyilvántartó program

A precíz készletkezelés több szempontból is kulcsfontosságú: teljesíthetők legyenek a megrendelések, alacsonyan maradjanak a készletezési költségek és az ügyfél is elégedett legyen. Készletnyilvántartó program alkalmazásával nyomon követhetjük és leltározhatjuk a készletmozgásokat, könnyebben kezelhetők a részletes raktározási adatok, valamint a szoftver segítő jobbot nyújt a gyártási anyagszükségletek rendelésfeladásában is. 

Mi a készletnyilvántartó program üzleti előnyei?

  • Segíti automatizálni a vállalati folyamatokat és integrált gyártási  
  • Nagyobb kiszolgálási szintet eredményez: segítséggel szolgál a rendelések időbeni teljesítésében, valamint alkalmazásával redukálható a hiányos teljesítések száma és a készlethiány
  • Csökkennek a készletezési költségek, miután optimalizált készletkezelést és anyagtervezést tesz lehetővé.
  • Színvonalas raktározási és készletkezelési jelentéseket készíthetünk, így behatóbban megismerhetők az üzleti folyamatok.
Készletnyilvántartó program

Valódi megoldások vállalatirányításban: kérjen segítséget az Acterra szakembereitől!

A készletkezelő program legfontosabb tulajdonságai

Raktár és készlet kezelése: különféle költség elemzési modellek alkalmazásával megfelelően kezelhetjük raktárunkat és készleteinket, karbantarthatjuk a törzsadatokat, mindezt számos mértékegységben és pénznemben.

Irányítható a termékátvétel, valamint az árucikkek kiadása is: a készletkezelő program segítségével képesek leszünk az eseti, illetve a rend szerinti leltározásra, valamint lehetőséget teremthetünk a feljegyzéseknek, a direkt szállításnak és más rendeléseknek.

Megtervezhető a gyártás- és anyagszükséglet: többszintű darabjegyzéket állíthatunk elő és az abban szereplő árakat karban tudjuk tartani. Ráadásul kibocsáthatók és felszabadíthatók a gyártási rendelések.

A jelentések aktuálisak és hatékonyak: folyamatosan frissülő adatok segítségével naprakész jelentéseket készíthetünk és jeleníthetünk meg, ráadásul tetszés szerinti formátumban.

mi az a készletnyilvántartó program

Készletnyilvántartó program: készletmozgások 

Sokszor nem egyszerű nyomon követni a készletek egyik raktárból a másikba történő tárolását. A készletnyilvántartó programmal egyszerűen nyilvántartható a raktár áruátvétele és kibocsátása. A szoftver rögtön beilleszti az egyes cikkek árát vagy magát az árlistát, a készletek értékét pedig automatikusan frissíti. Miután a különböző tranzakciók (készlet, könyvelés) a program szerves részét képezik, így azonnal megterhelhetjük vagy jóváírhatjuk a készletszámlákat, amikor változnak a készletszintek. Amint a készletmozgás megjelenik a rendszerben, könyvelésre kerülnek a megfelelő készletváltozások.

A készletkezelő program olyan komissiós és csomagoláskezelő szolgáltatásokkal rendelkezik, amely segítségével gyorsan és hatékonyan összeállíthatók a megrendelő igényei szerint összeválogatott árulista. A rendszerezettség érdekében a felsorolt árucikkeket ezután könnyen levonhatjuk a készletből.

Készletnyilvántartó program: gyártás és anyagszükséglet tervezés

A készletnyilvántartó program kiszolgál minden gyártási tevékenység közben felmerülő igényt, amelynek köszönhetően könnyen kezelhetővé válnak a darabjegyzékek, gyártási rendelések, valamint az anyagszükségletek. Használatával leegyszerűsödik a gyártási darabjegyzékek létrejötte és kezelése, legyen szó gyártásról, értékesítésről vagy összeszerelésről. Segítségével például a termék előállításához szükséges anyag mennyisége, fajtája és ára egyszerűen dokumentálható, ezek alapján pedig gyors és precíz gyártásrendelés állítható elő és bocsátható ki. Miután az adatok automatikusan bekerülnek a rendszerbe, nagyszerűen szabályozható a felhasznált anyagmennyiség és a nyersanyagokat minden egyes termékhez pontosan hozzá tudjuk rendelni. A gyártási rendelések révén lehetőség nyílik a gyártás folyamatának megindítására és nyomon követésére, valamint az eközben felhasznált anyagoknak a tranzakciója.

készletnyilvántartó program kkv

Leltározás készletkezelés során

Ahhoz, hogy a készletfelmérés ne okozzon késedelmet az üzleti tevékenységben, a rendszeres leltárt a készletnyilvántartó programmal elvégezhetjük a megrendelések megérkezése, valamint kiszállítása közben is. Eltérés esetében a program a munkatársak és a vezetők számára figyelmeztetést küld. Feljegyezhetők az induló mennyiségek, a készletek nyomon követhetők, valamint egy általunk meghatározott tulajdonság – raktár, cikk, cikkcsoport, beszállító vagy egyéb kritérium – alapján kimutathatók az eltérések. Természetesen a formanyomtatványok létrehozásához és azok kinyomtatásához a rendszer rendelkezik egy nyomtatástervezővel is, így képesek leszünk felmérni a készleteket.

Anyagszükséglet-tervezés

A készletkezelő programot egy úgynevezett MRP (Material Requirements Planning), azaz anyagszükséglet-tervező szolgáltatással láttak el. Ahhoz, hogy a többszintű gyártási folyamatokat és azok anyagszükségleteit hatékonyan tudjuk megtervezni, az MRP az eseti gyártásütemezést strukturált folyamatokkal váltja fel, így pontosabb képet kapunk a gyártásról és az ellátási láncról is. Ehhez a vállalkozás különféle forrásaiból származó adatait használja fel. A források lehetnek darabjegyzékek, készletadatok, a jelenlegi és előjelzett megrendelések igényei, valamint a beütemezett termelésből és megrendelésből származó adatok.

Az MRP segítségével meghatározhatók a tervezéskor fontos határidők, adatforrások és készletek. A varázsló ezeket az információkat összegyűjti és ajánlást ad számunkra a különböző anyagokra. Az MRP szolgáltatás a követelmények figyelembevételével automatikusan termelési és beszerzési megrendeléseket is létrehoz, amelyek a végtermék gyártásához elengedhetetlenek.

számlázó és készletnyilvántartó program SAP
Gyártási- illetve raktározási jelentések

Gyártási- illetve raktározási jelentések 

A készletnyilvántartó program jelentéskészítővel is rendelkezik, így a jelentések – legyen akár raktár kezelési, akár ütemvezetési – könnyedén létrehozhatók. A formátumok között is van választási lehetőségünk (Crystal Report, Excel, PDF), az előre kialakított sablonokkal pedig audit- és érkelési jelentéseket, raktárügyleti listákat és cikklistákat is el tudunk készíteni minden gond nélkül.

A magasabb szintű jelentésekhez a szoftvert jelentéstervező funkcióval látták el, így jelentésnaplók használatával hatékonyan továbbítani lehet a jelentéseket mások felé. Integrálhatjuk a programba saját lekérdezéseinket, szabályainkat és paramétereinket, így könnyen elkészíthetjük és kezelhetjük a jelentéseket. Ráadásul a betáplált adatok rendszeres időközönként újra frissülnek, így mindig aktuális információkkal dolgozhatunk a készletszintet és a gyártási ütemezést tekintve.

Ahhoz, hogy optimalizálni és automatizálni tudjuk a készletezési és a gyártási folyamatokat, a készletnyilvántartó program minden kis- és középvállalkozás számára egy hatékony megoldást kínál. A megfelelő működés és termelékenység növelése érdekében a szoftver segítségével sokkal produktívabb és átláthatóbb lehet vállalkozásunk, aminek eredményeképp növelhetjük az ügyfél elégedettségét is.

Oroszlán Gábor - Acterra

Oroszlán Gábor

Senior tanácsadó

Érdeklődik vállalatirányítási megoldásaink iránt?

Ismerje meg szolgáltatásainkat egy ingyenes konzultáció során!

Kapcsolódó szolgáltatásaink

SAP BUSINESS ONE

SAP ANALYTICS / FIORI

SAP HANA