SAP modulok: milyen részekből épül fel az SAP vállalatirányítási rendszer?

A globálisan is piacvezető SAP olyan integrált vállalatirányítási rendszert szolgáltat cégek számára, amely ma már elengedhetetlen a piacon való versenyben maradáshoz. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a vállalatok munkafolyamatai felhasználóbaráttá, automatikussá és ezáltal sokkal hatékonyabbá váljanak. Az SAP vállalatirányítási rendszert különböző részek, SAP modulok alkotják. Ezeket fogjuk részletesebben is megnézni jelen cikkünkben.

SAP modulok érthetően

Az integrált SAP vállalatirányítási rendszer moduljai gyakorlatilag különálló programok, szoftverek, amelyek a különböző üzleti ágakat segítik feladataik ellátásában. Nem számít a vállalat profilja, vagyis, hogy milyen terméket vagy szolgáltatást kínál. Az SAP modulok minden cégnél, leginkább közép- és nagyvállalatoknál alkalmazhatók. Az Acterra Internationalnél egyébként kisvállalatok számára is elérhető egy kifejezetten számukra összeállított SAP csomag. Erre később még visszatérünk.

sap modulok

Milyen üzleti területeken alkalmazható?

Mielőtt még rátérünk az SAP modulok részletes leírására, nézzük meg, hogy mely főbb üzleti területeken tudják a vállalatok alkalmazni az integrált rendszert.

  • Pénzügy, számvitel
  • Logisztika
  • Emberi erőforrás-kezelés
  • Ügyfélkezelés

SAP modulok részletes leírása

Pénzügyi terület

Akár ügyfelek részére, akár csak belső használatra, de pénzügyi kimutatásokat minden vállalatnak készítenie kell. Emellett a pénzügyi tranzakciók nyomon követése is nélkülözhetetlen minden vállalat pénzügyi területén. Át kell látnunk, hogy az adott tranzakció kiadás vagy bevétel, esetleg profit. Emellett ott van a könyvelés, számlázás, számvitel, eszközgazdálkodás, a szállító- és vevő könyvelés, speciális és banki könyvelés, valamint a főkönyv.

Az SAP pénzügyi moduljai tehát mindezeket a feladatokat képesek egyszerűen, automatizálva kezelni. A szoftver hatalmas terhet vesz le a munkavállalók válláról és jelentős időmennyiséget spórol meg a cégnek azáltal, hogy elvégzi a szükséges számítások és elkészíti a kimutatásokat. Ezek áttekintésével képesek a vezetők a megfelelő döntést meghozni vagy felállítani az üzleti stratégiát. A megspórolt munkaidőt pedig a dolgozók egyéb feladatok elvégzésébe fektethetik.

Logisztika

A logisztika önmagában tág fogalom, de az SAP rendszert is széles körben alkalmazhatják a vállalatok, gyártók. Segítségével ugyanis sokkal egyszerűbb a készletkezelés, -nyilvántartás és -gazdálkodás, beszerzés, raktározás vagy a leltár készítés (pl. a vonalkód olvasás általi rögzítéssel).

Gyártás

A szoftver a gyártási folyamat minden lépését – a tervezéstől egészen a szállításig vagy esetleges visszaküldésig – képes kezelni. Az általános logisztikai folyamatok mellett hatékonnyá teszi a termelés tervezést, anyaggazdálkodást, valamint a minőség-ellenőrzést is.

Ügyfélkapcsolat-kezelés

Az SAP vállalatirányítási rendszer egy másik igen fontos része az úgynevezett CRM rendszer, amely az ügyfelek adatainak széles körű kezelését teszi lehetővé. A rendszer alapvető funkciója, hogy az ügyfelek kapcsolattartási adatait (pl. telefonszám) tárolja egy központi adatbázisban. Emellett az ügyfelekkel folytatott kommunikációt (telefonon vagy emailben) is rögzíti a program. Ezekhez az adatokhoz a vállalat üzleti területei mind hozzáférnek a központi adatbázisban.

Ennél azonban összetettebb folyamatokat kezel a CRM rendszer. A jövőbeni, potenciális ügyfelek megszerzését és a meglévő ügyfelek megtartását is támogatja. A vállalat a szoftver segítségével különböző marketing kampányokat tervezhet, készíthet el, majd értékelhet ki, ami a meglévő és jövőbeni ügyfeleknek egyaránt szól. A rendszer emellett az értékesítéssel kapcsolatos folyamatokat elemzi, kiértékeli és kimutatást is készíthetünk a segítségével.

Emberi erőforrás-kezelés 

Az emberi erőforrás-kezelés fogalma is több feladatkört foglal magában. Többek között a jelenlegi munkavállalók nyilvántartását, valamint a jövőben szükséges további munkavállalók tervezését kezeli a rendszer. A kimutatásokból jól látható akár a fluktuáció mértéke is, amely hasznos információ lehet a cég számára.

SAP modulok kezdő- és mikrovállalkozásoknak

Az Acterránál az SAP rendszer több különböző programcsomagra bontva érhető el. Ez azért van, mert a vállalatok igényei mind eltérnek egymásétól. Az Acterra célja, hogy minden cég számára olyan vállalatirányítási rendszert biztosítson, amely megfelelően tudja kielégíteni az adott vállalat igényeit, és csak azt. Vagyis ezáltal biztosítja, hogy a cégek ne fizessenek olyan extra szoftverekért, amelyeknek nem veszik hasznát.

SAP Business One

Ez az egyik legalapvetőbb szoftvercsomag, amely a legtöbb vállalat igényeit megfelelően ki tudja szolgálni. Ebben ugyanis számos terület folyamatainak kezelése integráltan találhatók meg a pénzügytől kezdve a beszerzésen át egészen az ügyfélkapcsolat-kezelésig. Az SAP Business One felhőben és helyben telepített szoftverként egyaránt elérhető. A legtöbben azonban a helyben telepített szoftvert alkalmazzák.

SAP HANA

Az SAP HANA egy új technológián alapuló adatbáziskezelő , ami azonban nemcsak az adatok tárolására, de azok valós idejű elemzésére is alkalmas. Ezek az adatok ráadásul származhatnak több különböző forrásból is, a Hana képes egyszerre kezelni őket. Azok számára lehet hasznos, akik nagy mennyiségű, több forrásból származó adatokkal dolgoznak és az azokról készült riportot, elemzést vizuális prezentáció formájában szeretnék rendszeresen megtekinteni.

SAP Fiori

A Fiori egy keretrendszer, amely kizárólag az SAP Business One on HANA megoldáson érhető el, és amely rendszerrel felhasználó felületet (pl. egy dashboard-ot), mobil appot lehet létrehozni. A Fiori fő feladata, hogy megkönnyítse a felhasználó dolgát, növelje a felhasználói élményt. A felhasználói felületet áttekinthetővé, letisztulttá teszi, amelynek köszönhetően jelentősen könnyebb a munkavégzés.

Mindez úgy járul hozzá a munkavégzés hatékonyságának növeléséhez, hogy egy áttekinthető felületen a munkavállaló kisebb eséllyel hibázik. Emellett pedig egy esetleges új kolléga betanulási folyamatát is nagyban megkönnyíti, hiszen a felület hozzá nem értő számára is könnyen kezelhető. Segítségével nem szükséges semmilyen komolyabb informatikai ismeret a rendszer használatához.

Starter Package

Az Acterra International frissen induló, kis cégek számára is összeállított egy SAP csomagot, amely az alapvető szoftvereket tartalmazza. Ennek célja, hogy a kisebb vállalatok is növelhessék a munkavégzés hatékonyságát bizonyos folyamatok automatizációjával,  azonban ne kelljen megfizetniük olyan összetett szoftvercsomagokat, amelyek nagy része számukra haszontalan.

Ön is szívesen megtapasztalná, hogyan könnyíti meg vállalata folyamatait az SAP modulokkal? Jelentkezzen ingyenes ügyviteli tanácsadásunkra!

SAP Silver Partner

Az Acterra International Kft. több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik vállalatirányítási rendszerek bevezetésében.

További bejegyzések

Ügyfeleink az SAP B1-ról

Az Ipar Napjai kiállításra időzítve forgattuk első kisfilmjeinket, amelyen két ügyfelünk beszél arról, hogy milyen indokok alapján választották az SAP Business One-t, hol segíti a cég működését és milyen előnyökkel járt a rendszer bevezetése.

Így tedd hatékonnyá a termeléstervezést ERP rendszerrel

Bejegyzésünkben a hatékony termelésirányítás ismérveit gyűjtöttük össze. Olvassa el, miért érdemes ERP rendszerrel terveznie az összetett termelési folyamatokat!

Pénzügyi terv jelentése és útmutató

Pénzügyi terv jelentése és útmutatóA...

SAP vállalatirányítási rendszer árak

SAP vállalatirányítási rendszer árakAz...

SaaS (software as a service) jelentése és előnyei

Az utóbbi években egyre elterjedtebbek...